Вијести, Регион

Студенти пишу ћирилицом, а њихови професори?

„Наш проблем је то што код нас не постоји апсолвентски стаж. Кад прођу редовни рокови, код нас се плаћа 1250 динара бод. Уколико вам испит носи осам бодова ви морате да платите осам пута 1250 динара.“ рекао је за Супер радио Лазар Станојевић, студент Природно-математичког факултета у Нишу.

Он је један од петстотинак студената који су данас на тргу Краља Милана у Нишу изразили своје незадовољство због закона о високом образовању који предвиђа укидање апсолвентског стажа свим студентима.

Да студирање не буде банкротирање – први у низу студентских протеста

Након завршетка редовних рокова у октобру, према овом закону, сви студенти ће све испите заостале из претходних година морати да плаћају, а годину дана апсолвентског стажа која се до сад третирала као продужена четврта година, студенти ће морати да упишу као обновљену четврту годину и плате је као самофинансирајући студенти.

Цена ЕСП бодова разликује се од факултета до факултета, а сваки испит носи одређен број бодова. Будући да су испити који преостану углавном они најтежи, то значи да они носе и највише бодова, самим тим коштају хиљаде динара.

Данашњи протест организовали су сами студенти и почео је минутом ћутања за апсолвентски рок. Један од организатора скупа, Михаило Павловић навео је да је закон који предвиђа укидање апсолвентског рока донет пре две године, али су и прошле и препрошле године нађени компромиси са студентима, док је ове године не само укинут апсолвентски стаж, већ је и број редовних испитних рокова смањен са 6 на 5.

„Осим тога, велики број студената са стране, не само у Нишу, већ и у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Суботици, који живе у дому и хране се у мензи више неће имати права на то. “ рекао је Михаило.

„Ми не идемо на предавања, не идемо на вежбе. Шта ми плаћамо и коме?“ питала је Тања Панајотовић са Правног факултета у Нишу.

Студенти пишу ћирилицом, а њихови професори? / Фото: Петар Челебић

Студенти пишу ћирилицом, а њихови професори? / Фото: Петар Челебић

Већина студената која је данас била у центру Ниша, доћиће и 6. октобра, када протест најављују Студентски савези и парламенти свих факултета Универзитета у Нишу. Организатори данашњег скупа нису желели да чекају већ су организовали протест баш првог октобра, кад бруцошима почињу предавања, јер и све оне који су тек уписали своје факултете чекају ти исти проблеми, а апсолвенти позивају и млађе генерације да дођу и изборе се против неправди које ће наследити, ако их не исправе.

Извор: Супер радио

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *