Вијести, Регион

Студенти не желе да разговарају с Додиком

030104

Састанак предсједника РС, Милорада Додика, са предсједником Уније студената РС, Николом Дроњком, најављен за 09:30 часова у Палати РС, није одржан.

Студенти су одлучили да се не одазову позиву предсједника РС, Милорада Додика на разговоре о студентским захтјевима, које су изнијели током протеста у Бањалуци. Додика су у отвореном писму обавијестили о разлозима свог недоласка.

„Вашем позиву за дијалог овог пута не можемо да изађемо у сусрет, не зато што то не бисмо жељели, већ зато што очекујемо да ријечи буду коначно спроведене у дјела“, наводи се у писму Уније студената РС.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Универзитет у Бањалуци сутра расписати тендер за изградњу четвртог павиљона Студентског дома у Бањалуци, а да ће Влада Српске финансијски подржати овај пројекат.

Додик је рекао да се представници Уније студената Републике Српске нису јутрос појавили на раније заказаном састанку, на којем је требало да разговарају о захтјевима студената, који се, како је рекао, стално мијењају.

„Они сами не сматрају да су довољно снажни да могу истрпити дијалог и разговор са институцијама система, јер нико није одбио да рјешава њихова питања, али је очигледно да су неке друге ствари у питању“, рекао је Додик данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Предсједник Српске сматра да је индикативно да се студенти, који организују протесте, залажу да се не мијења закон о студентском стандарду и траже да се дају гаранције да се тај закон неће мијењати, што говори о томе да је њима добро законски регулисан статус, а што би требало да буде основа студентске борбе.

Он је нагласио да је Унија студената Републике Српске у претходном периоду имала подршку Владе и предсједника Српске и да је за њихов рад 2010. године из буџета издвојено 140.000 КМ, а из кабинета предсједника 65.000 КМ. Из Буџета Српске 2011. године издвојено је 100.000 КМ, а из кабинета предсједника 55.000 КМ, док је 2012. године Влада издвојила 181.000 КМ.

„Ових дана ћемо одговорити на све њихове захтјеве. Истина, мислимо да су захтјеви више политички мотивисани, а дани који долазе то ће показати“, рекао је Додик.

Он је нагласио да студенти имају право да раде и да се организују, наводећи да су потрошили велики новац до сада и да та структура сада треба да обезбиједи нове изборе у самој организацији.

Додик је нагласио да је студенти искористили и изјаву Рајка Васића да би своје захтјеве проширили и на управљање СНСД-ом и одлучивањем унутар странке и Владе, те да су чак знали да ће влада обезбиједити новац за градњу четвртог павиљона и да Универзитет припрема документацију, али да су злоупотријебили ту информацију.

Предсједник Српске је додао да је на данашњу конференцију за новинаре, иако није било састанка, изашао због интереса јавности за питање изградње четвртог павиљона Студентског дома у Бањалуци.

Према његовим ријечима, студенти су тражили и реорганизацију установе Студентски центар, па чак и да добију земљу на обраду како би на бази концесије за обраду те земље финансирали исхрану студената.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *