Вијести, Регион

ШТРЕБЕЛЕ: Немачка је погрешила што је бомбардовала Србију и признала Косово

ПОСЛАНИК „ЗЕЛЕНИХ“ У БУНДЕСТАГУ РЕКАО ДА СЕ НА КИМ ДОГОДИО САМО ПРОГОН АЛБАНАЦА И ТО – ТЕК НАКОН БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ

  • Ханс Кристијан Штребеле: Када господин Обама или канцеларка Меркел Путину кажу – „Не смете ући у туђу земљу и мешати се у њене односе, морате поштовати територијални интегритет“, Путин се онда само може насмешити и рећи – „Је л ви то озбиљно? Ви знате нешто о територијалном интегритету? Шта сте урадили на Косову? Шта сте урадили у Ираку? У Либији, у Авганистану“?

ТИМЕ што је Немачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено је међународно право, а Берлин нема морално право да критикује руског председника Владимира Путина што је анектирао Крим, рекао је Ханс Кристијан Штребеле, посланик Зелених у парламенту.

Он је у ударној емисији „Unter den Linden“ немачког јавног сервиса признао да је и сам био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је погрешио.

„Многи други су такође тада то подржали. Али, у међувремену су признали грешку, ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи сведок од тадашњег савезног канцелара“, запитао је Штребеле.

Саговорник у емисији из владајуће Хришћанско-демократске уније Карл Георг Велман је акцију у Србији покушао одбранити тиме што је, како је рекао, Слободан Милошевић починио геноцид над Албанцима који је требало зауставити, како би било спречено понављање Сребренице. Међутим, Штребеле је рекао да то није био геноцид, него прогон Албанаца, али тек након што је започело бомбардовање Србије.

„Да, десили су се прогон и многи злочини над Албанцима. Ти злочини су се десили након што смо бомбардовали Београд, целу земљу. Ми смо бомбардовали ТВ станицу, NATO је бомбардовао возове на мостовима пуне недужних цивила. То је Србе подсетило на Други светски рат“, рекао је он. Додао је да су САД, Немачка и западне земље „задње које би Путину требало да држе лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета“.

„Када господин Обама или канцеларка Меркел Путину кажу: Не смете ући у туђу земљу и мешати се у њене односе, морате поштовати територијални интегритет, Путин се онда само може насмешити и рећи: Је л ви то озбиљно? Ви знате нешто о територијалном интегритету? Шта сте урадили на Косову? Шта сте урадили у Ираку? У Либији, у Авганистану?, рекао је Штребеле.

Велман је рекао да се слаже да су САД много пута прекршиле територијални интегритет. Додао је да је Путин прекршио међународни договор из 1994. о територијалном интегритета Украјине. Штребеле је рекао да су САД, Немачка и друге земље прекршиле уговор склопљен с Милошевићем о Косову.

Ханс Кристијан Штребеле

Ханс Кристијан Штребеле

„Након завршетка рата склопљен је споразум с Милошевићем и ми смо, заједно с Русима, стационирали NATO трупе на Косову. А знате ли шта у уговору пише? Исто оно што је писало у уговору о Украјини – да ћемо заштитити територијални интегритет Србије. А девет година касније, када није могло бити ни говора о било каквом геноциду, кад су NATO трупе и даље биле на Косову, аплаудирали смо кад је Косово прогласило независност“, подсетио је Штребеле.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *