Вијести, Регион

СТОЈАНОВИЋ: Заједница српских општина за највише пет месеци

НИЈЕ ИМАО ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ: ШТА АКО ОД ЗСО У ТОМ РОКУ НЕ БУДЕ НИШТА

  • Потпредседник у влади Исе Мустафе Бранимир Стојановић: У Грачаници је сада могуће да имате српску заставу на свакој другој бандери и да то никоме не смета, да имате споменик Милоша Обилића на највидљивијем месту у Грачаници, где га раније није било

         ПОТПРЕДСЕДНИК косовске владе Бранимир Стојановић најавио је да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити успостављена за три до пет месеци, јер је тако договорено коалиционим споразумом.

         Он је, у емисији „Слободно српски”, која се емитује вечерас на мрежи српских телевизија на Косову И Метохији, објаснио да очекује да ће ЗСО бити успостављена у року који је Српска листа одредила коалиционим споразумом који је потписан са Демократском партијом Косова (ДПК) и Демократским савезом Косова (ДСК), а то је од три до пет месеци.

         Стојановић је указао да предстоји да се договори статут ЗСО на највишем могућем нивоу, јер ће он дефинисати ингеренције ове заједнице.

         Према његовим речима то ће бити тешки преговори, али то питање мора да се реши.

         Стојановић међутим није могао да прецизира шта ће Срби у косовској влади урадити, ако се у том року не формира ЗСО.

         Он је навео да се у коалиционом споразуму налази и да процес приватизације не може да се води без Срба, а то, како је рекао, не важи само за српске средине на Косову.

         Он је рекао да очекује заједнички рад Срба не само у институцијама, него у свим сегментима друштвеног живота, јер је то нешто, што је Србима преко потребно.

         „Очекујем да се сви ми као Срби мало опаметимо и да пробамо да мало радимо заједно. Некако је међу нама постојало правило да што је мање Срба то смо више разједињени и то смо више посвађани међусобно.

         Очекујем мало подршке од свих, посебно од оних којима је искрено стало до опстанка овог народа и да све оно што смо имали иза себе мало гурнемо по страни и успемо да се договоримо око неких ствари„, истакао је он.

         Стојановић је казао да ће, као потпредседник владе, коодинирати активности министарстава које је добила српска заједница – Министраство за заједнице и повратак и Министарство локалне самоуправе.

         „Није број министарстава суштински важан. Наша ефикасност и резултати неће зависити од броја министарстава већ од тога како будемо радили. Ако будемо јединствени направићемо резултате, а ако не будемо нећемо ништа урадити”, рекао је он.

         Стојановић који је пре неколико дана поднео оставку на место градоначелника Грачанице, због преласка на функцију потпредседника косовске владе, рекао је да у протеклих годину дана, колико је био на челу ове општине, доста тога урађено.

Бранимир Стојановић

Бранимир Стојановић

„Постоји нешто важно што се десило у симболичном смислу, што мислим да не може нико да негира, а то је да је сада у Грачаници могуће да имате српску заставу на свакој другој бандери и да никоме то не смета, да имате споменик Милоша Обилића на највидљивијем месту у Грачаници, где га раније није било, нити је било говора да се он постави и да ми на један начин без устезања показујемо свој идентитет. Поред те суштински најважније ствари, која се односи на очување нашег идентитета, побољшан је културни живот у Грачаници, затим смо реновирали скоро све школе у општини где је уложено око 750.000 евра, колико није у последњих 15 година”, резимирао је свој рад Стојановић.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *