Вијести, Регион

Стални раст производње и извоза

134621

БАЊАЛУКА – За седам мјесеци ове године производња намјештаја у Републици Српској повећана је за 21,7 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је Срни секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори Српске Лазо Шиник.

Шиник је нагласио да Српска константно биљежи раст производње намјештаја, о чему говори и податак да је учешће намјештаја у укупном извозу из области дрвне индустрије 45 одсто.

„Тиме се приближавамо резултату који смо имали прије рата, када је учешће намјештаја у укупном извозу дрвне индустрије било 60 одсто. Најважнији партнери су нам земље Европске уније и Србија“, истакао је Шиник.

За шест мјесеци ове године вриједност извоза производа од дрвета и намјештаја је 159 милиона КМ. Производи од дрвета подразумијевају грађевинску столарију, прозоре, врата, подне облоге, паркете, подове, плоче, фурнире.

„Заједно посматрано извоз је ове године већи за 13,5 одсто него у истом периоду прошле године, а тренд раста извоза настављен је и у другој половини године“, додао је Шиник.

Могућност прозводње намјештаја за грчко тржиште, која је поменута током недавних разговора предсједника Српске Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић са грчким привредницима, била би, нагласио је Шиник, изузетан подстицај за домаће произвођаче и додан простор за повећање пласмана.

„Грчка тренутно није међу првих десет земаља кад је у питању спољно-трговинска размјена из области прераде дрвета и производње намјештаја. До сада је било више интереса за елементе, грађу и полупроизводе, него за готов намјештај“, рекао је Шиник.

Намјештај из Републике Српске највише се извози у Њемачку, затим Италију, Хрватску, Холандију, Србију, Француску, САД и Аустрија.

Производњом намјештаја на бази дрвета у Српској се бави петнаестак привредних субјеката, док укупно у сектору шумарства, прерада дрвета и производње намјештаја ради 14.000 запослених.

„Од тога броја нешто више од 4.000 радника запослено је у шумарству, а остало у капацитетима примарне прераде дрвета, полуфиналних и финалних производа. Дакле намјештај је најзначајнији дио дрвопрерађивачке индустрије у Републици Српској, јер остварује највише прихода и подстиче извоз“, истакао је Шиник.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *