Вијести, Регион

Стаљин од Тита тражио да врати краља Петра другог на власт

tito-staljin-kralj-petar

– Крв ми је појурила у главу на саму помисао да је могао тако нешто да нас саветује! – Поручио Тито, на шта је Стаљин рекао: „Привремено га вратите, а после у погодном тренутку можете му забити нож у леђа!“

КОМУНИСТИ ЗАРАТИЛИ ЗБОГ КРАЉА! Лидер СССР Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин и доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито имали су много несугласица и спорова, али се први њихов сукоб одиграо августа 1944. у Москви, и то због тога што је лидер комуниста Русије тражио од председника КПЈ да врати краља Петра ИИ Карађорђевића на власт, открива Телеграф.рс!

Наш портал дошао је до записника посете Тита Москви у ратној 1944. години, у коме се до танчина цитира разговор две водеће комунистичка лидера у свету, ау којем Стаљин тражи да се краљ Петар ИИ врати у Југославију након Другог светског рата.

Наиме, августа те године, одмах након састанка с премијером Велике Британије Винстоном Черчилом у близини Напуља, први југословенски комуниста отпутовао је, тајно и на чуђење свих, у Москву, где се видео са Стаљином.

Kralj-Petar-II-Karadjordjevic-2

Јосиф Висарионович се све време обраћао Брозу са „Валтер“, што је Титово ратно име, а разговор је протекао у врло мучној атмосфери. Према документу, у који је Телеграф.рс имао увид, у једном тренутку Стаљин је почео да убеђује Тита да врати краља Петра ИИ на власт.

– Крв ми је појурила у главу на саму помисао да је могао тако нешто да нас саветује! Сабрао сам се и одговорио му да је то немогуће, да би се побунио народ Југославије, да је он за њих оличење издаје, да је побегао и напустио свој народ усред њихове борбе – рекао је Тито, присећајући се овог разговора, што је то записано у књизи „Тито Спеакс – Симон & Сцхустер Нев Иорк“.

Стаљин је кратко заћутао, а онда рекао:

– Не морате да га вратити заувек. Привремено га вратите, а после у погодном тренутку можете му забити нож у леђа!

Телеграф

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *