Вијести, Регион

Шта о Дачићу и Вучићу говори мољакање ЕУ да их не превари за „датум“?

ХОЋЕ ЛИ НАРОД – КАО И ДОСАД – ПАСИВНО И ПОКОРНО СЕДЕТИ

КАО У КАКВОМ НАПРЕДЊАЧКОМ ПОЗОРИШТУ?

ПРЕВАРИО се сако ко је мислио да велика српска деца не умеју да плачу!

Прво је „заплакао“ Ивица Дачић: ако нам ЕУ на Видовдан не да Датум – то ће бити превара, сматраћемо да нас је Брисел обмануо.

Био је то, заправо, коктел плача, мољакања и претње слабих и зависних који су навикли да се повлаче и губе.

За њим су у исте жице почели да ударају и Александар Вучић и Томислав Николић. И њихово се свело на исто: морате нам дати Датум, „зелено светло“ је мало, учинили смо све што сте нам тражили – ми смо своје одрадили, сада је на вама ред да будете фер. А знате шта сте нам обећавали. Уз које смо се ваше уже пењали…

Како на ову трагифарсу гледате?

Могу ли на овом и оваквом кукумавчењу, нарикању и плашљивим претњама нешто променити и добити за себе и своју власт (јер је Србија у сваком случају на губитку)?

Како ће се поставити и понети ако добију „зелено светло“, а не Датум?

Имају ли – с обзиром у шта су већ увалили и себе и Србију – више икакав маневарски простор или им је преостало само да даље ломе своју земљу, народ и националну судбину?

Ако добију само „зелено светло“, хоће ли скретничари и семафорџије почети да Србију убеђују да Датум и није тако важан, да су важнији европски стандарди и вредности?

Хоће ли народ – као и досад – пасивно и покорно седети као у каквом напредњачком (Вучићевом) позоришту?

Владислав ЈОВАНОВИЋ, министар спољних послова СРЈ

Дачић није изговорио: „Вратите ми моје крпице, нећу више да се играм“

  • Можда Запад процени да сада може добити све само ако Дачићу и Вучићу да „датум“. Другим речима: да не треба да ризикују да ствар почне да се одуговлачи и да дође до унутарполитичког превирања у Србији, које би могло да утиче на промену курса

НИЈЕ Дачић рекао „вратите ми моје крпице и нећу више с вама да се играм“.

То што је рекао израз је негодовања и разочарања због друге стране, која је била превише галантна у обећањима, а прилично шкрта у извршавању својих обећања.

То је последица уласка у преговоре са неповољне позиције, а позиција се могла појачати инсистирањем на нашој тапији над КиМ, јачањем унутрашње економске ситуације и  јачањем економских и стратегијских односа са оним факторима у свету који су солидарни са нама.

Остаје да видимо колико ће овај израз разочарања моћи да поправи ситуацију.

Могуће је да је западна страна доведена у ситуацију да нешто ризикује. До сада се унапред знало – шта год радила – да то ће донети уступак са наше стране.

Сада је овом малом претњом – да ствари могу кренути и лошем путем – можда могуће утицати на ЕУ и Вашингтон пре него што отворе зелено светло и упуте нас путем неке будуће наде.

Да ли ћемо после зеленог светла наставити да попуштамо – тешко је рећи, али ми јесмо ушли у систем изнудица и што дубље идемо, толико ћемо бити неотпорнији на притиске.

Међутим, могуће је да Запад процени да сада може да добије све, само ако да „датум“ и да одлуче да не треба да ризикују да ствар почне да се одуговлачи и да дође до унутарполитичког превирања у Србији, које би могло да утиче на промену курса.

Да, и то је могуће.

Чедомир АНТИЋ, историчар, председник Напредног клуба

Време је да се мења политика: нама не трeба ЕУ!

  • Мени се чини да је посебно изјава Ивице Дачића ружна, јер показује нашу државу као једну „банана републику“, која је све своје интересе спремна да изневери ако јој се да довољно новца
  • Више није реч о томе да ли је нечија политика исправна или не, већ о томе да је неко спреман да прво у јануару превари грађане платформом и резолуцијом, па да онда то све изневери у мају, да би у јуну рекли да су током свих ових месеци водили исту доследну и начелну политику. То не може да има добар завршетак

ДЕГУТАНТНЕ су и Дачићева и Вучићева изјава, јер су обојица током преговарачког процеса тврдили да преговарају због решавања проблема и да би прекинули низ година током којих су доношене кукавичке и политикантске одлуке.

Убеђивали су нас да нису издали ни продали северно Косово, већ да су успели да добију најбољи могући споразум!

Наравно да је држава била уцењена и то новцем. Наши политичари деценијама воде лошу економску политику. Народ је навикнут да режими троше много више него што се зарађује. То смо имали и под Милошевићем и у последњих 13 година.

Несумњиво је да свако ко је читао новине, гледао телевизију или слушао радио зна да је Немачка још пре три године јасно ставила до знања да очекује потпуно признавање албанске републике Косово као услов да ступимо у пуноправно чланство у ЕУ.

Ако неко од наших политичара каже да то није услов, нажалост, не говори истину. У два наврата су највиши представници Немачке долазили овде и испостављали исте захтеве.

Мени се чини да је посебно изјава Ивице Дачића ружна, јер показује нашу државу као једну банана републику, која је све своје интересе спремна да изневери ако јој се да довољно новца.

Када је реч о Вучићу, не разумем ни ту тронутост тела, ни у гласу, ни тај бес који показује. То просто не одговара једном потпредседнику Владе, поготово ако је то први потпредседник.

Време је да се мења политика: нама не трeба ЕУ!

Нама су потребне европске вредности, ако игде више постоје, а постоје у теорији – наравно.

Нама треба и да будемо део Европског економског простора, а нешто више од тога је само задовољење неколико каријерних жеља људи из СНС и СПС.

Ако се и не добије „датум“, они немају куд сем да наставе.

После 18 година њихове безумне политике – није то била патриотска политика, већ добијање власти у условима у којима више нико не може да их критикује са деснице – не могу другачије, сем да наставе како им се саветује.

Нешто ће добити, не верујем да ће држава банкротирати, али је проблем што заваравају грађане.

Више није реч о томе да ли је нечија политика исправна или не, већ о томе да је неко спреман да прво у јануару превари грађане платформом и резолуцијом, па да онда то све изневери у мају, да би у јуну рекли да су током свих ових месеци водили исту доследну и начелну политику.

То не може да има добар завршетак, сем ако под њим не подразумевамо да неколико људи постане екстремно богато, да добије огромну пензију после неколико деценија таворења у Влади, Председништву или у Скупштини.

Милорад ВУЧЕЛИЋ, главни уредник недељника Печат

Дачић говори да је преварен, а за то се, ако си премијер, морају сносити последице

  • Кад се једном пође стрмоглавицом, нема друге. Једино решење је да народ то схвати и да нешто предузме

АКО је за Србију добро то што су урадили, ако је неко уверен да је то добро, зашто онда каже да више неће примењивати споразум ако нас не приме у ЕУ?

О чему је реч? Ако је то добро, ако су уверени да је добро, онда они чине све добро за Србију без обзира на „датум“?

Али, Дачић каже да је реч о превари. Ако је тако, онда ти који воде државу и који су дозволили да буду преварени, треба да сносе последице! Или да ми као народ схватимо да смо погрешнима дали мандат!

Овде није крај, јер ће следити нови услови – столица у УН, Војводина, заштита Албанаца у Прешевској долини, одобравање наранџасте револуције у Босни и Херцеговини.

Значи: услове знамо и нема нормалног човека који те услове не зна.

Ако је неко и поред тога преварен – онда проблем може бити у њему, али и у нама.

Сећам се кад је Тадић изручио Младића – рекао је да је Србија испунила услов свих услова. И тврдио да Србија неће пристати на нове уступке.

Јел’ се неко тамо препао због Тадићевих речи? Није!

Колико нових услова је од тада дошло – знамо сви!

А ми и сада само гледамо у ЕУ и чекамо шта ће даље.

Зато и сада нема краја.

Кад се једном пође стрмоглавицом, нема друге. Једино решење је да народ то схвати и да нешто предузме. Дачић је признао да је преварен. То нисам рекао ја него он.

Ако неко води Владу Србије и каже да је преварен, онда мора да сноси консеквенце.  

Милош ЈОВАНОВИЋ, потпредседник ДСС

Дачић и Вучић ће – и ако добију зелено светло, а не датум – наставити да испуњавају услове

  • Они једино што могу да промене је да убрзају темпо! Нису ни вољни ни способни за промену курса! Да су били способни, то би се видело одмах након избора и не би нанели Србији оволико зла на „европском путу“

ДА СУ разговарали и договарали – јесу!

Да су се лоше договорили – јесу!

Али, не мислим да су ту преварили грађане јер су јасно говорили да нас чекају болне одлуке – које управо и спроводе тако што укидају државу Србију на Косову и Метохији.

Нико не може да их критикује за обману у том погледу.

Чињеница је да су пре избора причали једно, а после радили друго. Али, од како су на власти, предано раде на предаји Косова и Метохије.

Зато, и ако добију зелено светло, а не датум, опет ће наставити да испуњавају све услове.

Нису ни вољни ни способни за промену курса! Да су били способни, то би се видело одмах након избора и не би нанели Србији оволико зла на „европском путу“.

Једино што могу да промене је да убрзају темпо!

Да ли ће народ одреаговати – то је питање више за народ, него за мене!  

Драгиша ВАСИЋ, председник општине Лепосавић

Нама је Вучић саопштио шта се мора и рекао да немамо алтернативу

  • Вучићево размишљање је сигурно толико добро да ми не можемо било шта друго да размишљамо него како размишља Вучић

ВУЧИЋ је направио у две општине 45 и 52 одсто и показао шта је он! Према томе, ми морамо – једноставно морамо – да тог Вучића подржимо.

Његово размишљање је сигурно толико добро да ми не можемо било шта друго да размишљамо него како размишља Вучић.

Јер, ми немамо алтернативу. Шта је нама алтернатива? Ко?

А када је реч о превари, она можда постоји – ако се докаже.

Али, шта значи „преварени“?

Ја не осећам да овде има преваре, јер је управо Вучић – нама овде – саопштио шта се мора. И, рекао да немамо алтернативу.

ФАКТИ: Да ли ви стварно верујете да нема алтернативе ономе што каже неко из Београда?

Ми имамо неку своју алтернативу везану за формирање Скупштине АП КиМ. Али, ако не будемо имали подршку – нећемо имати коме да се окренемо.

Пише:  Диана Милошевић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *