Вијести, Регион

„Српски код” на Међународном конгресу православне омладине у Москви

„РУСИЈА ЈЕ ВРАТИЛА КРИМ, НАДАМ СЕ ДА ЋЕМО И МИ ДОЧЕКАТИ УЈЕДИЊЕНУ СРБИЈУ КОЈА ЋЕ ПОВРАТИТИ КОСОВО И МЕТОХИЈУ”

         МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ учесницима конгреса у Храму Христа Спаситеља: Запад је на Србији изекспериментисао све ово што сада преко Украјине покушава да учини Русији. То нам не чине из било каквих других побуда и разлога до зато што смо ми друга, православна цивилизација!

         НА ПОЗИВ епископа виборгског и приозерског и руководиоца Одељења за рад са младима Светог синода Руске православне цркве, г. Игњатија, делегација Српског кода и Наше Србије боравила је у Москви, на Међународном конгресу православне омладине.

         Овај конгрес окупља православне Русе из Русије и свих делова света где постоје епархије РПЦ, а две српске организације једине су добиле прилику да се поред њих овде представе.

         Присутнима се посебно обратио патријарх московски и све Русије Кирил. Он је говорио о значају и заштити хришћанских вредности у савременом добу, где посебну улогу има православна цивилизација и у оквиру ње – млади. 

         Патријарх Кирил је дуго и живо беседио о проблемима друштва: „Могу се навести три проблема: први су информације и њихов утицај, други је тежња ка задовољствима, а трећи — тежња ка удобности. То је оно што карактерише такозвано потрошачко друштво. Та три фактора данас одређују профил савременог друштва и неретко — савременог младог човека”.

         Патријарх је после обраћања присутнима одговарао на бројна питања, дајући одговоре на суштинска питања о улози цркве у савременом свету.

         Другог дана конференције, на скупу у Храму Христа Спаситеља, оснивач Српског кода и Наше Србије Млађан Ђорђевић имао је прилику да поздрави младе учеснике:

         „Велика је част за једног Србина да говори данас на оваквом скупу у Москви. Уз захвалност владики Игњатију и оцу Сергеју Шастину, посебно наглашавам да њихов позив тумачим и као одавање признања организацији чији сам оснивач. Српски код је патриотска српска организација, која делује на простору свих земаља где Срби живе, а који су се распадом Југославије нашли ван граница матице. Наша организација окупља младе интелектуалце, нову генерацију која ће продубљивати руско-српске везе.

         Често смо присутни на руским омладинским форумима. Српски код је у марту ове године дао подршку народу Крима да истраје у својој борби за повратак Русији.

         На Србији Запад је експериментисао све оно што сада преко Украјине покушава да учини Русији. То нам не чине из било каквих других побуда и разлога до зато што смо ми друга цивилизација! Руси, Грузијци, Бугари, Срби, Грци, Јермени – ми смо посебна, православна цивилизација.

         Цивилизација највиших људских вредности која је алтернатива америчко-западњачком концепту живљења. Српско-руске везе су дубоке. У средњем веку, захваљујући руским монасима, принц Растко Немањић постао је Свети Сава, највећи српски светитељ. На почетку 20. века, 1914, руски цар Николај ушао је у рат да би бранио нашу, а са нашом и своју и вашу част. Њу је бранио и због ње је главу изгубио! Ових дана у Београду је откривен и освештан његов споменик и због тога смо посебно поносни и срећни”.

         Ђорђевић је на крају посебно истакао да „као што је Русија вратила Крим, надам се да ћемо уз Божју помоћ дочекати и уједињену Србију, која је вратила Косово и Метохију”.

„Српски код” на Међународном конгресу православне омладине у Москви

„Српски код” на Међународном конгресу православне омладине у Москви

Српска делегација, у којој су били Мина Милићевић, Ана Грујић и Немања Девић, срела се овом приликом са више представника различитих руских омладинских и црквених организација, са којима су договорили сарадњу у предстојећем периоду.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *