Вијести, Регион

Срђа Трифковић: Груевски је „корумпирани националиста” само због Турског тока

„ЗАЕВ ЈЕ ПОД ПРИТИСКОМ И ЗАПАДА КОЈИ ГА ПОДРЖАВА И АЛБАНСКИХ ТЕРОРИСТА”

  • Руски дипломата Алексеј ПАНКИН: Запад, да парафразирам Лењина, за Македонију има само један аршин: „Демократско је све оно што је у интересу Запада”. Сада Македонија има „срећу” да је кључна земља за реализацију руског пројекта Турски ток и зато је хладнокрвно стављају под нож, заклањајући се иза високих демократских принципа”

         СЕРИЈА антивладиних протеста, који су захватили Македонију, плод је упорних покушаја Запада да смени политички режим у Скопљу – оценио је политиколог Срђа Трифковић, главни уредник часописа Chronicles.

         У интервјуу RT, Трифковић је нагласио:

         „Све се догађа по класичном сценарију за смене режима који је разрадио Џин Шарп. Тешко да ће та тактика опет профункционисати, овога пута у Македонији, јер активно у протестима учествују само хиљаде, а не десетине хиљада”.

         По његовој процени, лидер опозиције Зоран Заев не може рачунати на то да ће премијер Никола Груевски „спаковати кофер и повући се”.

         Трифковић наглашава да је Заев под притиском Запада, који га снабдева „компромитујућим материјалима” али и албанских терориста. Зато је његова слобода маневра веома ограничена.

         По његовом уверењу, Вашингтон и Брисел „држе руку на пулсу македонске кризе од самог почетка”, а разлог мешања је – спремност Груевског да размотри могућност преласка гасовода Турски ток преко македонске територије.

         „Прво је Бугарска била принуђена да каже „не” Јужном току. Груевски је – чим је показао спремност да прихвати Турски ток –постао и мета и „корумпирани националиста”. Зато смо и имали прилику да у гомили демонстраната видимо и званичног амбасадора Европске уније у Скопљу. То само потврђује да је налог за смену режима у Скопљу дошао из Брисела и Вашингтона”.

         Гледамо, упозорава Трифковић, још једну епизоду дуге геополитичке борбе САД и њихових послушних европских пријатеља против Русије.

         Руски експерт и дипломата Алексеј Панкин, који је био посматрач на изборима у Македонији у октобру 1994. године, указао је да се та земља још тада суочила са покушајем обојене револуције и нагласио да је тај покушај – пресекао Запад. Поред осталог, и тиме што је Бил Клинтон честитао победу Кири Глигорову.

Срђа Трифковић: Груевски је „корумпирани националиста” само због Турског тока

Срђа Трифковић: Груевски је „корумпирани националиста” само због Турског тока

„Не бих да се подсмевам „двоструким аршинима”. Њих у случају Македоније нема. Постоји у њеном случају, да парафразирам Лењина, само један аршин: „Демократско је све оно што је у интересу Запада”. Западу 1994. није била потребна нова експлозија на територији бивше Југославије и зато је „демократска револуција” била угушена у самом зачетку. А сада Македонија има „срећу” да је кључна земља за реализацију руског пројекта Турски ток и зато је хладнокрвно стављају под нож, заклањајући се иза високих демократских принципа” – оценио је Панкин.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *