Вијести, Регион

Србија ушла у кодификациони систем NATO

СВЕ ЗАПОЧЕТО 2010, А ЗАВРШЕНО ТЕСТИРАЊЕМ НАЦИОНАЛНОГ КОДИФИКАЦИОНОГ БИРОА СРБИЈЕ

МИНИСТАРСТВО одбране Србије и Агенција НАТО за подршку потписали су у Луксембургу сертификат (Tier 2) о пуној оспособљености Србије у НАТО кодификационом систему за послове кодификације наоружања и војне опреме.

        Тај документ, који ће олакшати и пласман производа домаће одбрамбене индустрије у иностранство, потписан је на састанку Главне групе НАТО комитета за кодификацију, саопштило је Министарство одбране Србије.

        Сертификат су потписали председавајући НАТО комитета за кодификацију пуковник Марек Далковски и директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију, пуковник Зоран Спасојевић, пренели су београдски медији.

        Процес имплементације НАТО кодификационог система у Министарству одбране и Војсци Србије започет је 2010, а завршен у мају 2013. године тестирањем оспособљености Националног кодификационог бироа Србије.

         „Србија је постала десета држава која није чланица НАТО, а врши самостално послове кодификације за средства произведена на својој територији“, навело је Министарство одбране.

НАТО - ОТАН

НАТО – ОТАН

Како кодификациони систем обухвата безмало седамдесет земаља, створени су услови да производи одбрамбене индустрије Србије буду видљиви на светском тржишту чиме ће се олакшати њихова продаја, истиче се у саопштењу.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *