Вијести, Регион

Србија се сваке секунде задужује 121 евро

Београд – Први пут ове године, прошлог месеца је у државној каси забележен вишак, саопштава Министарство финансија. Разлог за то су боља наплата ПДВ-а и раст прихода од акциза. С друге стране, за месец дана јавни дуг је порастао за 100 милиона евра и премашио 67 одсто бруто друштвеног производа.

План Владе Србије је да раст задуживања заустави 2016. године, а онда да постепено смањи јавни дуг. У секунди држава се задужује 121 евро, показује груба рачуница. На крају октобра, јавни дуг је премашио двадесет две милијарде и двеста милиона евра. Наредне године, за отплату кредита државе биће потребно око пет милијарди евра.

„Јавни дуг мора да расте и следеће две и три године, јер имамо висок дефицит који не може брзо да се смањи. У најбољем сценарију јавни дуг ће моћи да се заустави тек 2017. године и да након тога почне да пада“, сматра члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Ни у комшилуку јавни дуг није друг. Од 2007. године када је криза почела, у већини земаља порастао је за трећину.

„То јесте тренд, али оно што све те земље чине – улажу напоре у то да дефицит врате у неке нормалне оквире, што ће заправо омогућити смањење јавног дуга“, указује Малиша Ђукић из Београдске банкарске академије.

Реформе и штедња, све то уз аранжман са ММФ-ом, потребно је за први степеник – заустављање задуживања.

„Аранжман са ММФ-ом треба да нам купи време да ми можемо и даље да се задужујемо док сређујемо државу. А да бисмо смањили дефицит, потребна нам је кредибилна политика, а ММФ даје печат таквој кредибилној политици“, каже Владимир Вучковић.

Ипак, стручњаци указују и да је могуће да обавезе измиримо и пре планираног рока.

„Могућа је превремена отплата постојећих обавеза уз повољније задуживање у смислу каматне стопе, што такође може допринети заустављању раста јавног дуга“, подсећа Малиша Ђукић.

Србија се сваке секунде задужује 121 евро / Фото: Викимедиа

Србија се сваке секунде задужује 121 евро / Фото: Викимедиа

До краја године нових задуживања не би требало да буде, јер новца у каси има. Тест за Владине мере и нови буџет биће камата по којој ће се задуживати идуће године. Већи кредибилитет и ефикасност мера значе нижу камату, а тиме и нижу цену јавног дуга.

РТС

Извор: Васељенска

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *