Вијести, Регион

Србија по условима пословања пала са 77. на 91. место у свету

ВУЧИЋ ОД ММФ ТРАЖИ „КРЕДИТ ИЗ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ“ НА ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

        Србија жели да до краја године потпише споразум са Међународним монетарним фондом (ММФ) како би побољшала свој имиџ код потенцијалних инвеститора, изјавио је председник Владе Србије Александар Вучић током посете Лондону, извештава данас њујоршка агенција Блумберг.

        „То је изузетно важно за нашу земљу, јер ће осигурати стабилно окружење за све потенцијалне инвеститоре, а људи ће знати да смо фокусирани и веома посвећени процесу реформисања наше земље“, рекао је Вучић, наводи Блумберг и додаје да је српски премијер то казао у једном интервјуу у Лондону не прецизирајући о ком медију је реч.

        „Ми смо прва земља у југоисточној Европи која је покренула мере фискалне консолидације без спољног притиска. Имамо велику подршку ММФ-а, Светске банке и других финансијских институција“, истакао је премијер Србије.

        ММФ је у уторак саопштио да ће у новембру послати мисију у Београд ради процене стања српске привреде и преговора о новом зајму са српским званичницима.

        Према Вучићевим речима, Србија тражи од ММФ-а трогодишњи или четворогодишњи кредит из предострожности, чији би износ тек требало да буде утврђен на преговорима.

        Како оцењује Блумберг, српска влада на челу са премијером Вучићем настоји да привуче инвестиције како би покренула опоравак земље, која настоји да се ухвати у коштац са трећом рецесијом од 2009. године.

        Према јучерашњем извештају Светске банке о условима пословања у земљама света за 2015. годину, Србија је, како додаје њујоршка агенција, рангирана на 91. место од укупно 189 држава, што је пад са прошлогодишње 77. позиције.

        Блумберг подсећа и да је премијер Србије овог месеца позвао законодавце да усвоје мере штедње у циљу ограничавања буџетског дефицита. Процене Фискалног савета Републике Србије су да ће буџетски дефицит земље у 2014. годинити бити 7,6 одсто БДП-а, а који влада у Београду планира да смањи за 700 милиона евра или два процентна поена БДП-а.

Светска банка

Светска банка

„Србија планира да до 2017. године буџетски дефицит смањи на око 2,0 до 2,5 одсто и да обори јавни дуг на одрживи ниво“, изјавио је јуче српски министар финансија, Душан Вујовић у Лондону, додаје се у извештају Блумберга о посети премијера Вучића Лондону.

Извор: Факти.рс

Вијести о овоме: „Србија планира да до 2017. године буџетски дефицит смањи на око 2,0 до 2,5 одсто и да обори јавни дуг на одрживи ниво“. Да ли ово значи да је сада дуг на неодрживом нивоу?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *