Вијести, Регион

Србија Хрватској: Стварање НДХ је за Степинца било најзнаменитији догађај у животу хрватског народа

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА УРУЧИЛО ПРОТЕСТНУ НОТУ ХРВАТСКОМ АМБАСАДОРУ ГОРДАНУ МАРКОТИЋУ

  • У ноти се наглашава: Рехабилитација викара геноцидног режима НДХ, чији су „свештеници“ и „часне сестре“ били команданти концентрационих логора Јасеновац и Јастребарско, а који је на суђењу после Другог светског рата цинично бранио насилно превођење више од 200.000 Срба из Хрватске у католичанство речима да „није реч о покрштавању, већ о верском прелазу“, ствара климу и расположење који резултирају нападима на Србе и графитима попут оних у СПЦ у Рајевом селу код Гуње („ово је НДХ“, „метак у лубању, то је најбоље Србину“ и сл.)

        МИНИСТАРСТВО спољних послова Србије уручило је данас протестну ноту амбасадору Хрватске у Београду Гордану Маркотићу, којом најоштрије протестује због поништавања осуђујуће пресуде изречене против Алојзија Степинца, коју сматра рехабилитацијом фашизма и усташке НДХ.

        У ноти, Министарство спољних послова подсећа да УН и ЕУ изричито забрањују рестаурацију фашизма и фашисоидних идеологија.

        У протестној ноти се каже:

        Република Србија је ужаснута рехабилитацијом нацистичке усташке НДХ. Степинчеве речи на Ускрс 1941. године да је „НДХ створена Божијом милошћу, мудрим и пожртвованим радом Поглавника (Павелића) и усташког покрета те вољом наших савезника (Хитлера и Мусолинија)“, као и да је „НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа“, најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују.

        Влада Републике Хрватске и хрватски државни органи, својим јавним наступима и саопштењима, као и одлуком о поништењу пресуде надбискупу Степинцу, коју је директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф назвао срамном, дају директну подршку оним снагама у Хрватској, које су против помирења и стабилности у региону, и које заступају погледе на свет супротне основним цивилизацијским тековинама, као и темељима на којима су успостављене УН и ЕУ.

        Рехабилитација викара геноцидног режима НДХ, чији су „свештеници“ и „часне сестре“ били команданти концентрационих логора Јасеновац и Јастребарско, а који је на суђењу после Другог светског рата цинично бранио насилно превођење више од 200.000 Срба из Хрватске у католичанство речима да „није реч о покрштавању, већ о верском прелазу“, ствара климу и расположење који резултирају нападима на Србе и графитима попут оних у СПЦ у Рајевом селу код Гуње („ово је НДХ“, „метак у лубању, то је најбоље Србину“ и сл.).

        Министарство спољних послова Републике Србије изражава забринутост због антисрпског расположења које је присутно у Републици Хрватској и последњих година се несметано развија са јасном тенденцијом ескалације.

        О томе говори и велики број етнички мотивисаних инцидената у којима су жртве Срби. Само у овој години у Републици Хрватској је регистровано већ 26 инцидената и случајева говора мржње према Србима.

        Министарство спољних послова Републике Србије сматра да је за то одговорна држава Хрватска која не кажњава починиоце инцидената, не излаже их јавној осуди, нити испољава потребну бригу према жртвама.

Степинац на оптуженичкој клупи

Степинац на оптуженичкој клупи

Посебну забринутост Министарство спољних послова Републике Србије изражава због толеранције и некажњавања особа које континуирано у јавности афирмишу усташки поздрав „За дом спремни“.

Република Србија сматра да добросуседски односи са Републиком Хрватском треба да се развијају на поштовању темеља и тековина антифашистичке Европе, насталих после Другог светског рата, који су уграђени у европске интеграционе документе.

Република Србија се противи и увек ће се противити друштвеним покретима и појавама који глорификују и користе симболе по којима су карактеристични нацизам и фашизам, а који су од стране народа посвећених слободи и антифашизму побеђени 9. маја 1945. године“, каже се у протестној ноти коју је Србија упутила Хрватској.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *