Регион

Србија данас: Срби знају ко је Бали-бег, а за Милутина Миланковића је мало ко чуо (АНКЕТА)

Milutin-Milankovi-i-Bali-Beg
Телеграфова анкета урађена у Улици Милутина Миланковића: више од 50 одсто испитаника никада није чуло за чувеног српског научника, док готово сви знају ко је јунак серије “Сулејман Величанствени”.

Знате ли ко је Милутин Миланковић? А Бали-бег? Телеграф је направио анкету и дошао до поражавајћег сазнања: више од 50 одсто испитаника није чуло за Миланковића, док тек понеко не зна ко је Бали-бег.

Да парадокс буде већи, анкету смо направили баш у улици која носи име једног од најпознатијих српских и светских научника.

Иако је емитовање турских серија наша свакодневница последњих неколико година, готово сви анкетирани су стидљиво одговарали да знају за популарног јунака серије “Сулејман Величанствени“.

С друге стране, они који су знали ко је Миланковић били су још тиши, стидљивији и несигурни у своје знање. За познатог математичара углавном су чули због назива института, улице, или га знају “преко” новчанице од 2.000.

Јасминка Богдановић била је једна од ретких која је чула и за Бали-бега и за Миланковића.

– Бали-бег, то је онај из “Сулејмана”, онај црни. А Милутин Миланковић је наш научник – била је сигурна Јасминка.

Такође, многи су били несигурни и готово се присећали где су чули за једног од најпознатијих светских научника.

– Не знам ко је Бали-бег, не гледам турске серије. А Милутин Миланковић – па читала сам нешто о њему, има га на новчаници, је л’ да? Стално гледам да обновим та знања, али не стижем – била је искрена Драгана Ненић.

Ипак, највише је било оних који никада нису чули за Милутина Миланковића.

– Бали-бег је из серије, а не знам ко је тај Миланковић. Нисам чуо за њега – био је искрен Сами Азировић.

Наши саговорници су били у праву: Бали-бег јесте јунак турске серије, а за све којима треба подсећање – Милутин Миланковић (1879-1958), српски геофизичар,грађевински инжењер, климатолог, астроном, оснивач Катедре за небеску механику на Универзитету у Београду и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба која повезује варијације Земљине орбите и дугорочне климатске промене. Ова теорија је позната под именом Миланковићеви циклуси.

Коментариши чланак

Коментара