Вијести, Регион

Срби са севера КиМ

Срби са севера КиМ:

Република Српска је за нас више „Пијемонт српства“ него Србија.

БЕОГРАД – Срби из четири општине са севера Косова више доживљавају Републику Српску као „Пијемонт српства“ него Србију, показало је истраживање које спровео Форум за етничке односе и Центар за развој заједница из Косовске Митровице.

Север Косова и Метохије

Север Косова и Метохије

Према овом истраживању, које је спроведено у септембру, а представљено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду, 45 одсто Срба са подручја те четири општине неће изаћи на изборе на Косову и Метохији, заказане за 3. новембар, 24 одсто још размишља да ли да изађе и за кога да гласа, њих 9,4 одсто прецртаће листић на изборима, док се само 18 одсто Срба изјаснило да ће изаћи на изборе.

Координатор Форума за етничке односе Ненад Ђурђевић рекао је да је позив на бојкот избора веома јак и доминантан на северу Косова, додавши да листа „Српска“ не повезује Србе, већ их дели.

Из Форума су саопштили да 40 одсто грађана није прочитало Бриселски споразум и да су збуњени његовим значењем.

Ово истраживање је показало да су етничка мобилизација, страх за безбедност и страх од губитка посла разлози за бојкот избора, упозоравају из Форума за етничке односе.

Из Форума напомињу да мало људи у Србији зна какво је стање на Косову, наводећи да у покрајини постоје три одвојене реалности – реалност на северу Косова, реалност централног Косова и трећа реалност је она коју пласирају албански медији.

(Срна)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *