Вијести, Регион

Срби оспорили грбове општина у Ф. БиХ са полумесецима, обрисима џамија и шаховницама

ОСПОРЕНИ ГРБОВИ Б. КРУПЕ ЦАЗИНА, КЉУЧА, В. КЛАДУШЕ, ЧЕЛИЋА, БРЕЗЕ, ВИСОКОГ, ЗЕНИЦЕ, ПОСУШЈА, ВОГОШЋЕ, КУПРЕСА…

Игор Радојичић

Игор Радојичић

ПОСЛАНИЦИ СНСД-а, СП-ПУП-а и ДНС-а у парламенту РС послали су данас Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности 12 аката који означавају грбове и симболе појединих општина у ФБиХ.

„Посланици су данас потписали захтев у којем од Уставног суда БиХ траже да буду оцењене одлуке о грбовима општина Босанска Крупа, Цазин, Кључ, Велика Кладуша, Челић, Бреза, Високо, Зеница, Посушје, Вогошћа, Купрес и Жупаније посавске“, рекао је Игор Радојичић, председник Народне скупштине РС, додајући да је ово први пакет, пошто је већина обележја локалних заједница у ФБиХ проблематична.

Он је нагласио да се у тим обележјима локалних заједница налазе верска или једнонационална обележја попут полумесеца, шаховнице, обриса џамија у којима се не могу препознати сви грађани и народи у БиХ.

„Ово је први пакет, пошто је већина обележја локалних заједница у ФБиХ проблематична. Ми смо дуго комплетирали документацију и одлучили смо да засад идемо са 12 аката“, рекао је Радојичић.

Чланови Уставног суда БиХ

Чланови Уставног суда БиХ

 

Захтев за оцену уставности грбова општина и кантона у ФБиХ уследио је након што је Уставни суд РС одлучио да грбови Бањалуке и Невесиња нису у сагласности са Уставом РС, односно Законом о локалној самоуправи, јер садрже елементе верског и националног идентитета само српског народа.

Пред Уставним судом РС налазе се још неки предмети којима је Клуб Бошњака у Већу народа оспорио грбове већине општина у РС.

Питање грбова у ФБиХ почетком 2011. године покренуто је и на седници Клуба Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, али до данас није заузет коначан став по овом питању.

„Тражили смо да се уђе у процедуру и да буде упућен захтев Уставном суду да се неуставним прогласе грбови у ФБиХ, међутим, СДП у Клубу Срба има девет од укупно 17 чланова, а СНСД има само три, тако да нисмо успели обезбедити подршку унутар Клуба“, рекао је раније Славиша Михајловић, делегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ

Он је такође нагласио да је Уставни суд ФБиХ већ давне 1997. године прогласио несутавним грб Ливањског кантона, али да још није повучен из употребе јер се користи и на меморандумима, школама, заставама и на другим местима.

Извор: Факти

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *