Вијести, Регион

Србе малтретирају и лажном царином

МУКЕ ИЗБЕГЛИЦА НА ХРВАТСКОЈ ГРАНИЦИ
Србе малтретирају и лажном царином

Избегле Србе чије су привремене адресе са ове стране Саве и који у родни крај долазе колима са српским таблицама, службеници ове земље годинама гоне за царинске прекршаје.

ХРВАТСКОМ држављанину, Србину Живку Бабићу, на граничном прелазу Стара Градишка хрватске власти недавно су заплениле аутомобил „шкода октавија“, српских таблица, којим је путовао у родни крај. Под оптужбом да је направио царински и порески прекршај, он је био принуђен да плати порез, ПДВ и царину за сопствени ауто у висини од чак 4.100 евра, заједно са лежарином од 120 и казном од 700 евра!

Невоља Живка Бабића само је један у низу притисака који хрватске власти примењују на Србе који не желе да прекину везе са постојбином. Избегле Србе чије су привремене адресе са ове стране Саве и који у родни крај долазе колима са српским таблицама, царински службеници ове земље годинама гоне за царинске прекршаје. Овакво понашање кулминира нарочито у време годишњих одмора, када велики број Срба из Хрватске планира да путује у родни крај.

– Ауто ми је заплењен иако сам њиме од 2008. када сам га купио, у Хрватској био најмање 50 пута и без икаквих проблема – објашњава Бабић. – Кренуо сам кући у Мокро Поље код Ервеника, када су ми ауто запленили и одвезли у Славонски Брод. Да нисам платио тражени износ у року од 10 дана, царинска канцеларија би моје возило продала на јавној лицитацији. Излаза нисам имао, јер жалба на коју имам право не обуставља спровођење решења која су ми уручили хрватски цариници.

Бабићева голгота повод је за отворенио писмо Коалиције удружења избеглица у Републици Србији које је упућено на адресу премијера Хрватске Зорана Милановића. Од њега је затражено да обустави решења против Бабића, али и да спречи погрешно тумачење прописа са стране хрватских власти, како би онемогућили путовања у Хрватску њених грађана насељених у Србији.

– Царинске власти Хрватске погрешно се позивају на прописе о привременом увозу који предвиђају да право на увоз возила са страним таблицама имају они хрватски грађани чије је пребивалиште или боравиште у другој држави, што је кумовало и Бабићевом случају – објашњава за „Новости“ председник Коалиције Миодраг Линта. – Он није имао обавезу да свој ауто пријави хрватским цариницима, како је то затражено од њега и због чега му је написана казна.

Суштина овог случаја, како наводи Линта, јесте у игнорисању члана конвенције који хрватским држављанима гарантује да возила за приватне сврхе страних таблица могу да бораве у Хрватској и до шест месеци, без икаквих условљавања или пријављивања.

– Срби су незаслужено на удару незаконитог тумачења царинских прописа, иако је Хрватска пуна возила са страним таблицама. Њиховим власницима из САД, Канаде и европских земаља то се прећутно толерише – наводи Линта.

Србе малтретирају и лажном царином

Србе малтретирају и лажном царином

ДИСКРИМИНАЦИЈА МАЊИНА

ПРОБЛЕМИ са царином један су од разлога што велики број Срба из Крајине и осталих делова Хрватске у постојбину не одлази или то чини веома ретко. Чести су инциденти на граничним прелазима, нарочито претреси и неоправдано дуга задржавање возила. Велике проблеме имају и Срби повратници. Стејт департмент је у редовном извештају о стању људских права за 2013. годину констатовао да је у Хрватској „највећи проблем друштвена дискриминација, и у одређеној мери насиље, према припадницима мањина, посебно Срба и Рома“.

Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *