Вијести, Регион

Сплит, медицина и четничка прошлост

Након жалбе једног хрватског бранитеља скинута слика са зида Клинике за радиологију првог сплитског рендгенолога Јакше Рачића, четничког повереника за Далмацију.

По налогу руководства Клинике за радиологију КБЦ „Сплит“ скинута слика четничког повереника за Сплит и Далмацију, лекара Јакше Рачића, пише Слободна Далмација.

Испод слике је писало објашњење да се ради о првом рендгенологу и инжењеру медицинске радиологије у Сплиту. Слика је скинута након протеста једног од хрватских бранитеља, добровољца и инвалида Жељка Чаја.

Чаја је за Слободну Далмацију рекао да у Хрватској још има заслужних попут Рачића, па „њихове слике нигде не висе“.

„Хоће ли сутра слике неког лекара-четника осванути на зиду болнице у Вуковару?“, запитао је Чајо, преноси сплитски дневник.

Проблем је била Рачићева ратна биографија. На почетку Другог светског рата сплитски лекар је приступио четничком покрету, па га је Дража Михаиловић именовао за повереника за Далмацију, пише сплитски дневник.

Иначе, у Рачићевој биографији стоји да је рођен 1868, а умро, или је убијен, 1943. године (према неким верзијама ликвидирали су га комунисти). Рођен је у Врбању на острву Хвар, а у Прагу, Грацу и Инзбруку студирао је медицину.

Жељко Чајо поред слике Јакше Рачића

Жељко Чајо поред слике Јакше Рачића

Докторирао је 1900. године. У Инзбруку је радио као асистент на Институту за општу и експерименталну патологију. Специјализацију је завршио у Љубљани, а у Сплиту је 1904. отворио своју клинику. Касније је постао и градоначелник.

Иначе у редовима војске Драже Михаиловића, поред Срба, у мањем броју, учествовали су и Хрвати, Словенци и босански муслимани.

Глас Славоније наводи да се око 2.000 Хрвата налазило у четничким редовима.

 

Извор: РТС.срб

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *