Вијести, Регион

Спектатор: Ратови на Балкану још нису завршени

032486

Према писању најстаријег британског магазина „Спектатор“, ратови и етнички сукоби на Балкану још нису завршени јер, наводно, друштва у овом дијелу Европе су због ратова ’90-тих година дубоко подијељена по етничким линијама.

У ауторском тексту, британски путописац Метју Перис наводи да „на Балкану још ништа није готово“.

„Прошле седмице сам се вратио с путовања по Балкану, гдје сам пропутовао цијелу Србију, чак посјетио и многа села у Албанији, прошао кроз Црну Гору према Јадрану, био у Хрватској, итд. И видио сам добро како тамо ствари стоје и у којем смијеру иде регион. Моје оцјена је да на Балкану још није све готово. Тамо још нису рјешени сви проблеми“, сматра Перис.

Објашњава да је у разговору са Србима у Србији схватио да они баш и не воле Енглезе због блискости с Америком и због НАТО напада из ’90-тих. „Све то је некада била територија Југославије. Док сам једне прилике сједио у кафани почео сам ћаскати са тамошњим људима. Група младих Срба ми је одмах рекла да мрзе Енглезе, Тонија Блера, али и краљицу Елизабету. С њима сам се донекле и сложио у вези ово двоје, па смо онда прешли на нормалнији разговор“, пише овај Британац и додаје да већина у Србији тврди да Србија и Црна Гора никада нису требале бити раздвојене у виду двије државе, напомињући да су они „један народ“.

„Многи Срби мисле да се Србија и Црна Гора нису требале раздвајати. Сматрају да су 2006. године Америка и НАТО подмитили Црну Гору да одржи референдум о отцјепљењу и да се заувијек одвоји од Србије. Сматрају да су сви издали Србију. Чак су ми рекли да не идем у Албанију, јер бих тамо могао бити покраден или чак и убијен. Нисам им смио спомињати питање Косова“, пише Перис у тексту Тза Спектатор.

Путописац напомиње да је током посјете Албанији схватио да Албанци мисле да њихова држава није потпуна без Косова. „Нисам покраден нити убијен у Албанији. Албанци желе да укључе Косово и њихов национални и државни идентитет. Казали су ми да ће Срби с Косова на крају сами отићи.“

Британац каже да се изненадио када је видио да Црном Гором владају странци. „Црна Гора ми уопште не личи на државу, иако они имају историјски став о властитом идентитету. То је шега од државе, која више личи на једну уличну гужву на малом путу према Јадранском мору. Инфраструктура им је изграђена уз помоћ Европе, а Руси им покуповаше сву имовину. Неке рекламе на улицама су само на руском језику“, наводи се у тексту.

Напомиње да је у разговору са младим Црногорцима схватио да њима и није баш драго што су постали независна земља јер, наводно, многи би вољели да су у заједници са Србијом, јер су им због доласка евра многе ствари постале много скупље.

Тврди да на основу свога посматрања Балкана мисли да ниједна овдашња земља никада неће бити у правом смислу ријечи слободна и независна и да ће увијек бити под неким страним силама. „Ако причамо о будућности Балкана, то је засигурно само једна од регија у Европи. Рецимо, Црна Гора је увијек била под контролом Рима, па онда Венеције, Османлија, Аустрије, Италијана и Срба и никада неће бити независни, па тако ни Балкан. А сада су сви под хегемонијом Европе“, наводи путописац.

На крају прогнозира да ће опет бити проблема на Балкану, јер велике империје нису завршиле свој посао у овом дјелу свијета. „Можда су евро-федералисти у праву када кажу да је Европска унија или ‘империја’ или ‘ништа’. Империје ће и даље владати и управљати свијетом и зато мислим да ће опет бити проблема на Балкану“, сматра Перис.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *