Вијести, Регион

Шојбле: Учинићемо све што је потребно да се грчка криза не прошири у еврозони

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ИТАЛИЈЕ: НЕ ВОДИ ЕУ ГРЧКУ КА БАНКРОТУ – ТО ЈЕ ИЗБОР ЊЕНЕ ВЛАДЕ

  • „Какву год одлуку да донесе Еврогрупа, грчки народ ће наредне седмице удахнути и преживети”, поручио је Алексис Ципрас Ангели Меркел и Франсоу Оланду
  • „Грчка и даље у еврозони” – изјавио је вечерас комесар ЕУ за финансијсе Пјер Московичи. Међутим, Европска централна банка је саопштила да ће одржати хитан састанак свог савета, с обзиром на то да се чини да Грчка срља у банкротство

         ПРЕМИЈЕР Грчке Алексис Ципрас поручио је данас, у разговору с немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом, да ће референдум о предлозима кредитора бити одржан 5. јула, без обзира на одлуке Еврогрупе.

         „Какву год одлуку да донесе Еврогрупа, грчки народ ће наредне седмице удахнути и преживети”, поручио је Ципрас Меркеловој и Оланду.

         Ципрас је нагласио и да је „демократија основна вредност у Грчкој и да ће референдум бити одржан без обзира на то шта одлучи Еврогрупа”, саопштио је извор из грчке владе.

         Истовремено, Европска централна банка саопштила је да ће одржати хитан састанак свог савета, с обзиром на то да се чини да Грчка срља у банкротство.

         Састанак ће највероватније бити одржан сутра, наводи АФП.

         Савет чини шест чланова Извршног одбора и 19 гувернера земаља еврозоне.

         Огласио се и министар финансија Немачке Волфганг Шојбле: „Учинићемо све – нагласио је – што је потребно да се грчка криза не прошири у еврозони”.

         Италијански министар финансија – Пјеро Карло Падоан – поручио је Ципрасу и његовим сународницима:

         „Не води Европа Грчку према банкротству. То је избор грчке владе који је у раскораку са оним што је Грчкој сада истински потребно. Еврозона, са своје стране, демонстрира јединство и има намеру да буде још јача. Сада је одлука само у рукама грчке владе. Уверен сам да даљи развој ситуације у Грчкој не представља опасност за Италију. Наша економија значајно ојачала, а Европска централна банка располаже свим потребним инструментима да осујети ширење кризе”.

Министар финансијса Немачке Волфганг Шојбле и министар финансија Грчке Јанис Варуфакис

Министар финансијса Немачке Волфганг Шојбле и министар финансија Грчке Јанис Варуфакис

Француски министар финансија Мишел Сапен изјавио је у намери да делује колико-толико умирујуће:

„Грчка још није изван еврозоне, мада такав ризик постоји. То се може догодити после референдума. Француска је отворена за наставак преговора – у било ком моменту до 30. јуна. Еврозона и земље чланице у стању су да издрже и последице евентуалног иступања Грчке . Ситуација је много боља него од 2008-ме до 2010-те”.

Исто – да је Грчка и даље у еврозони – изговорио је вечерас и комесар ЕУ за финансијсе Пјер Московичи.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *