Регион

Следи нам ценовни удар!

Београд – После четири-пет година пада, Србија ће у 2013. години коначно остварити привредни раст, незапосленост неће драстично падати, а курс не би требало да пређе 120 динара за евро. То је, према мишљењу економских стручњака, оно позитивно што нас очекује наредне године. Ипак, због поскупљења гаса и струје за 10 процената, што ће погурати и остале цене нагоре, опашће животни стандард грађана, којима плате и пензије неће расти.

Наиме, Агенција за енергетику Србије (АЕРС) саопштила је да ће од 1. фебруара гас за домаћинства које снабдева „Србијагас“ поскупети у просеку за 9,3 одсто, на 41,32 динара по кубном метру. За остале купце које снабдева „Србијагас“ цене гаса биће повећане од 15. јануара.

Економисти су пред крај 2012. изнели прогнозу да ће цена хране и гардеробе скочити за 10 процената у просеку.

Мирослав Здравковић, уредника портала Макроекономија, каже да у 2013. години можемо рачунати на раст БДП од два до четири одсто.

„Уколико пољопривредна производња не подбаци, раст БДП могао би и прећи четири процента. Запосленост ће остати иста, уз могућност благог пада за 5.000 до 10.000 радних места“, каже Здравковић.

Његов колега Милан Ковачевић истиче да ће бити тешко доћи до свежег капитала.

„У 2013. години неће бити домаћих извора инвестиција јер неће бити штедње, а економска ситуација у земљи није толико стабилна да би привукла стране инвестиције“, истиче Ковачевић.

Према изјави гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, Србија може очекивати прилив од 1,2 милијарде евра, а економисти указују да су Србији неопходна годишња страна улагања од најмање 2,5 милијарди евра.

Негативно у 2013. години:

поскупљење гаса и струје за 10 одсто
инфлација ће бити између пет и 10 одсто
плате и пензије неће расти
мали прилив страних инвестиција (око 1,2 милијарде)
неће бити нових радних места

Позитивно у 2013. години:
добићемо датум преговора са ЕУ
привредни раст до четири одсто
станови јефтинији за 10 одсто
незапосленост неће драстично расти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *