Вијести, Регион

Скупштина косовских Срба усвојила Сретењску декларацију

КОСОВСКА МИТРОВИЦА -Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија усвојили су данас Сретењску декларацију којом је Бриселски споразум одбачен као „неуставан и антидржавни“ а изражена решеност за останак у уставном поретку Србије.

„Нећемо прихватити изопштавање из уставно-правног поретка државе у којој желе да се рађају наша покољења. Не прихвата се гажење основних људских и грађанских права нити насилно гурање у оквире једне нелегалне и криминализоване творевине“, наводи се у декларацији, усвојеној на Дан државности Србије.

Скупштину Аутономне Покрајине Косово и Метохија основали су одборници распуштених скупштина општина са севера Косова.

У декларацији се упозорава да је циљ даљег спровођења Бриселског да се мимо воље грађана Срби и остали неалбанци интегришу у систем Косова.

„Најновија хапшења и објављивање спискова за хапшење нису ништа друго него психолошко-пропагандни рат који се води у циљу дестабилизације севера Косова и Метохије и застрашивања преосталог српског становништва како би одустало од отпора и прихватило интеграцију у једну незакониту творевину у којој не желе да живе. Даљи уступци државе Србије Приштини могу да имају само један циљ, а то је да Срби и остали неалбанци трајно напусте Косово“, наводи се декларацији.

Бета (Саша Ђорђевић)

Бета (Саша Ђорђевић)

Чланови скупштине честитали су грађанима Србије Дан државности уз поруку да сачувају државност стечену муком и крвљу предака како сви заједно не би били упамћени као „припадници срамног покољења које се српског Косова и Метохије одрекло“.

Доскорашњи начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да Срби данас на Косову не могу да се изјашњавају као Срби, него као Косовари, а да су 1804. године дижући устанак против вишевековног ропства могли да кажу да су Срби.

Посланици су затражили и пуштање ухапшених Срба на Косову и решавање свих убистава и случајева насиља.

 

Извор: РТВ, веровали или не?
http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/skupstina-kosovskih-srba-usvojila-sretenjsku-deklaraciju_462376.html

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *