Вијести, Регион

Скандал са цвијећем у Јасеновцу: За Јовичићеву све криви новинари

Директорица Спомен-комплекса Јасеновац Наташа Јовичић назвала је „глупошћу“ и „злостављањем“ наводе да је у овом комплексу посађено цвијеће у бојама шаховнице и у облику усташког симбола, латиничног слова „У“.

Она тврди да нико од надлежних није наручио овај цвијетни аранжман, који је протеклих дана измијењен из форме усташког симбола „У“ у слово „Ј“. Јовичићева је у одговору путем смс поруке екипи листа Вечерње новости, која је посјетила меморијални комплекс Јасеновац, поручила да новинари треба да „престану да је злостављају са глупостима“.

У даљој преписци која је услиједила, Јовичићева је навела да нико није наручио да цвијеће буде сложено у облику било ког слова. „То што други виде није ствар наше, него њихове памети“, додала је она. Такође, сматра да је смијешно да државни хрватски грб може да буде предмет нечије расправе. „Уопште се немамо зашто бранити, али још мање због туђе глупости или зле намјере“, навела је Јовичићева.

Поводом захтјева појединих удружења да се из спорног аранжмана уклони црвено и бијело цвијеће и да шаховница буде формирана од цвијећа других боја, а не од оних под којим је, према неким изворима, убијено око милион људи, Јовичићева је навела да те двије боје никада нису биле симбол фашизма. „Црвено је боја мучеништва, а бијело мира. Вјероватно сам задња особа која би величала усташтво, јер је у Јасеновцу побијена цијела породица Јовичић“, навела је Јовичићева.

Она каже да се злонамјерно тумачи и инсинуира да „гредице цвијећа постају усташко цвијеће“. „Како то да у овој страшној поплави, која је задесила регион никоме нису сметали конвоји Црвеног крста, који су са црвено-бијелим ознакама стизали у Србију“, навела је Јовичићева.

<

Јасеновац: посађено цвијеће у бојама шаховнице

На постављање цвјетног аранжмана у бојама шаховнице и у облику слова „У“, реаговала су бројна удружења и антифашистичке групе.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *