Вијести, Регион

Сјетву одгодила поплава за крај маја

029329
Сјетва у подручјима која су била поплављена у Српској касниће најмање мјесец, тако да се почетак радова на тим парцелама очекује тек крајем маја, наводи Удружење пољопривредника РС.

Многе површине поред ријеке Саве претходних дана биле су под водом. “ Ратари морају сачекати да се земљиште исуши. Послије тога мораће користити редуковану обраду са тешком тањирачом“, рекао је Предсједник Савеза Стојан Маринковић, и додао, да ће због кашњења сјетве у овим подручјима ратари у једном дану морати да ору и сију. Кашњење сјетве на земљишту које је било под водом могло би се одразити и на приносе, јер је ријеч о сјетви на осјетљивом земљишту.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да су многе парцеле превише натопљене водом, те да ће у појединим подручјима ратари морати чекати и крај маја да би ушли са тракторима у њиве. Он је додао да су се ријеке највише излиле у Градишци, Српцу и Бијељини.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Остоја Николић рекао је да ће дуж Саве у Семберији неке површине због поплава остати пусте, јер ратари неће стићи да засију пољопривредне културе.

„Ратари који имају оранице поред Саве неће моћи да засију њиве јер су се на појединим подручјима појавиле подводне воде које се задржавају на површини. Због овога ће доћи и до смањења планираног обима прољећне сјетве, која је планирана да се засије на површини од 100.000 до 110.000 хектара“, рекао је Николић, и додао, да ће многи ратари који имају парцеле дуж Саве претрпјети велику штету.

Коментариши чланак

Коментара