Вијести, Регион

Шиптари у Приштини броје гласове Срба који су подлегли притиску режима у Београда

ПРЕДСТАВНИК ЕУ У ПРИШТИНИ САМУЕЛ ЖБОГАР НАЈАВИО ПОНАВЉАЊЕ ГЛАСАЊА НА ТА МЕСТА У МИТРОВИЦИ

Самуел Жбогар

Самуел Жбогар: колико месеци броје гласове издајника?

 

Чланови шиптарске такозване Централне изборне комисије Косова (ЦИК) саопштили су да је почела верификација и бројање гласова у четири општине на северу Косова – северној Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубин Потоку и Звечану.

Како је пренео портал „коха.нет”, члан ЦИК-а Бетим Ђоси је рекао да очекује да се током данашњег дана заврши овај процес за север.

„Очекујемо да се до касно вечерас заврши процес. После верификације, ЦИК ће добити извештај Центра за пребројавање и он оцењује за сваку кутију које су препоруке. Оне који прођу тест прихватања, иду у процес где се убацују подаци и броје условни гласови”, казао је он Слободној Европи.

Ђоси је прецизирао да ће се за оне кутије за које ће бити потребна додатна одлука ЦИК-а о поновном бројању, прво донети препоруке.

„Потом ми оцењујемо да ли је нека гласачка кутија или бирачко место било увелико уништено, процењујемо стање тога и доносимо одлуку да ли треба анулирати. Значи, и то је једно од могућих упустава и, ако утврдимо да је то утицало на резултат, ми ћемо донети одлуку о поновном гласању”, објаснио је Ђоси.

Ђоси је рекао да ће истражитељи и ревизори у Центру за пребројавање резултата детаљно контролисати гласачке кутије, обраћајући притом пажњу на могућа уништења, упоређујући потписе итд.

А специални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар најавио је могућност понављања локалних избора на три галасачка места на северу Косовске Митровице.

Жбогар је рекао да први круг избора, који је одржан у недељу, био успешан изузев на три гласачка места, где су, како је рекао, хулигани уништили изборни матерјал.

Како је пренео портал „коха.нет”, Жбогар је Радију Слободна Европа рекао да не очекује погоршање безбедоносне ситуације на Косову до одржавања другог круга избора 1. децембра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *