Вијести, Регион

Шешељ не прихвата привремену слободу са ограничењима

ПРИСТАЈЕ САМО ДА НЕ НАПУШТА СРБИЈУ, АЛИ ОДБАЦУЈЕ ОБАВЕЗУ ЈАВЉАЊА ПОЛИЦИЈИ И НОШЕЊА ЕЛЕКТРОНСКЕ НАРУКВИЦЕ

  • У одговору Претресном већу ХТ навео да ће – буде ли привремено ослобођен – учествовати у политичком животу Србије и на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд“

 Вођа Српске радикалне странке Војислав Шешељ  обавестио је Претресно веће Хашког трибунала да, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, неће прихватити никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије.

          Шешељ је у поднеску Хашком суду, који је медијима прослеђен из СРС, навео да се – уколико буде привремено пуштен на слободу – неће јављати полицији, нити носити електронску наруквицу или друге предмете којима се нарушава људско достојанство.

          Навео је и да ће учествовати у политичком животу Србије, на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд“.

          Шешељ је навео и да одбацује било какве гаранције владе у Београду.

          Он је у поднеску протестовао због неодржавања статусних конференција у његовом предмету након изношења завршних речи, иако члан 65 бис Правилника о поступку и доказима предвиђа да се, независно од фазе поступка, статусне конференције морају одржати у року не дужем од 120 дана од последње статусне конференције.

          Како је подсетио, правилник наглашава да су статусне конференције „место“ где оптужени може покренути питања у вези са предметом, укључујући здравствено стање и услове притвора, а њему су, истакао је, та права ускраћена.

          Шешељ протестује и због недоношења одлуке о укидању притвора, па чак и неразматрања тог питања у размацима које налаже међународно обичајно право, јер је обавеза претресног већа била да у одређеним временским размацима преиспитује одлуку о притвору и одмах по престанку разлога за притвор донесе одлуку о његовом укидању.

Вођа Српске радикалне странке Војислав Шешељ

Вођа Српске радикалне странке Војислав Шешељ

Претресно веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију издало је 13. јуна налог којим се стране у поступку позивају да изнесу мишљење о могућности да се оптужени Шешељ привремено пусти на слободу.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *