Вијести, Регион

Сарадња са ЦЕРН велика могућност за зараду

Споразум Физичког факултета и Института за физику значајан је и за индустрију земље јер може да учествује на циљаним тендерима који се организују у научном центру.

У Европском центру за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) потписан је уговор о сарадњи ЦЕРН са Физичким факултетом у Београду и Институтом за физику.

Договор... Александар Белић, Владислав Младеновић, Ролф Хојер и Петар Аџић

Договор… Александар Белић, Владислав Младеновић, Ролф Хојер и Петар Аџић

Више посла

Уговор с генералним директором ЦЕРН проф. Ролфом Хојером у име Физичког факултета потписао је проф. Петар Аџић, представник Србије у Савету ЦЕРН, а у име Института за физику директор др Александар Белић.

Споразум даје основу да се успешно укључивање истраживачких тимова у ЦЕРН колаборације какве су АТЛАС, ЦМС, суперрачунарство и НА61 прошири и на друге области, као што су теорија високих енергија и пројектовање будућих детектора.

– За Србију овај уговор значи више посла. Он покрива активности између људи у ЦЕРН и оних из института у Србији који раде на Великом сударачу хадрона (ЛХЦ), малом акцелератору честица, нуклеарним истраживањима, рачунарству… Рачунарство је важно не само због нуклеарних истраживања већ и због других истраживања. Уговор је основа за још више сарадње, а овде је увек потребно више мозгова – рекао је Ролф Хојер.
Он је додао да је нови почетак увек уједно и нови изазов.

– Важно је користити могућности Србије, али и за Србију је важно да користи могућности ЦЕРН. Многи не знају колико могућности за индустрију постоји у ЦЕРН јер можете да истражујете и развијате нове технологије – то значи и да приватни сектор сваке земље која учествује у истраживањима може да има велике користи и има могућности за развој технологија – рекао је Хојер.

Петар Аџић је казао да је вероватно следећи на реду споразум ЦЕРН и Универзитета у Београду, који би омогућио да и други факултети и институти из Београда имају ближу и бољу сарадњу са овим центром.

– Споразум је велики корак напред и омогућава да Физички факултет и Институт за физику имају директну сарадњу са ЦЕРН, без посредовања државе и министарства – рекао је Аџић. Он је додао да је овај споразум важан за усавршавање и напредовање научника, али је изузетно користан и за привреду наше земље.

Циљани тендери

–  у ЦЕРН годишње даје милион швајцарских франака, а тај новац може да јој се врати, и то у индустрију. То је могуће захваљујући циљаним тендерима који омогућавају да фирме из сваке земље чланице развијају нове технологије и производе делове за најновије технологије и, наравно, тако зарађују – рекао је Аџић.
Потписивању уговора присуствовао је и амбасадор Србије при Уједињеним нацијама Владислав Младеновић.

Др Александар Богојевић
ШАНСА ЗА СРПСКЕ ФИРМЕ

Др Александар Богојевић из Института за физику каже да је уговор о сарадњи веома значајан и за српске истраживаче, али и за српске фирме.
– Сада можемо да зарадимо велике паре јер постоји много већа могућност да наше фирме учествују на тендерима у ЦЕРН. Ми сада фактички имамо фаворизован статус. Отворила су нам се врата у ЦЕРН. Можемо да профитирамо, што је могућност који нисмо имали двадесетак година – каже Богојевић и додаје да смо досад морали да се правдамо што нисмо узели довољно новца који нам је на располагању.

Ролф Хојер
ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА

Ролф Хојер је објаснио да је Србија тренутно придружени члан ЦЕРН, али да би ускоро могла постати и пуноправна чланица.
– Прошле су две године од потписивања уговора Србије и ЦЕРН и, према том уговору, Србија би за три године могла постати пуноправна чланица. То је добро јер је Србија, у другој форми, као друга држава, била један од оснивача ЦЕРН – рекао је Хојер.

ЧИЊЕНИЦЕ
О Србији и ЦЕРН

– Европски центар за нуклеарна истраживања основан је 1954. године недалеко од Женеве
– Југославија је била једна од држава оснивача ЦЕРН
– На оснивачкој повељи налази се потпис физичара Павла Савића
– Југославија се из чланства повукла 1961. године
– Србија је 2012. године постала придружени члан ЦЕРН
– Србија би 2017. године могла постати пуноправни члан ЦЕРН
– 1 милион франака годишње Србија плаћа ЦЕРН

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *