Вијести, Регион

Санда Рашковић Ивић: Вучић у Тирани – доказ да он у понижавању Србије нема никакву меру

„МИ КАО ОПОЗИЦИЈА НЕ СМЕМО НИ У ЧЕМУ НА ДРЖАВНОМ НИВОУ БИТИ СА НАПРЕДЊАЦИМА“

  • Поновила да је због „Београда на води“ за излазак из градске власти и нагласила да ће се о томе наредних дана изјаснити страначки органи. Истовремено је позвала Андреју Младеновића да поднесе оставку на место председника Извршног одбора странке

        ПРЕДСЕДНИЦА Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић рекла је за N1 каже да та странка не може да буде права опозиција ако учествује у државном пројекту „Београд на води“ и навела да ће одлуку о томе да ли ће ДСС остати део власти у Београду донети страначки органи.

        Гостујући у Новом дану телевизије N1, председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да је већ изнела свој став о томе да странка треба да напусти власт у Београду, али да ће коначну одлуку о томе донети страначки органи – прво Београдски одбор, а затим и Председништво ДСС-а.

        Разлог за то је, како каже, пројекат „Београд на води“. Поред тога што се стручна јавност изјаснила против тог пројекта, и што је он, према њеној оцени, потпуни економски промашај, препрека за даље учешће ДСС-а у градској власти је то што је Народна скупштина донела лекс специјалис о „Београду на води“.

        „Када ви потегнете Народну скупштину која донесе један неуставан закон, али и да је најбољи, чим имате Народну скупштину – то није локални, већ државни пројекат, онда ви посредно учествујете у државној власти. Ако учествујете у спровођењу стратешког државног пројекта, ко ће вам веровати да сте опозициона странка“, пита се председница ДСС-а.

        Санда Рашковић Ивић каже да нико не брани сарадњу са СНС-ом на локалном нивоу када је реч о решавању локалних комуналних питања, али да као опозициона странка СНС не сме да учествује у државним пројектима са напредњацима.

        Председница ДСС-а позвала је Андреју Младеновића да поднесе оставку на место председника Извршног одбора странке након што је Главни одбор усвојио њен извештај о раду, и каже да је сада на Младеновићу да крене са „неким конструктивним и моралним гестовима“.

        „Ја сам понудила своју оставку уколико моја политика не буде подржана“, подсећа Санда Рашковић Ивић.

        Коментаришући истраживања јавног мњења која показују раст подршке ДСС-у, Санда Рашковић Ивић каже да је подршка странци расла и раније, али да су се сада коначно пробили до мејнстрим медија, „вероватно због Вучићевог одласка у Америку да се покаже Бајдену – ако сте строги, порашће ови са десне стране, па ћете видети шта ће бити“.

        Она сматра да су гађани у савезу ДСС-а и Двери препознали аутентичну опозициону политику, која не води рачуна само о кадровским решењима – односно не води исту политику, само са другим људима, као што то, према њеној оцени, чине ДС и СНС – већ нуди другачију политику, и економску и државотворну.

        Санда Рашковић Ивић каже да се ДСС у политичком смислу не разликује у односу на период када је на чеку те странке био Војислав Коштуница, да је то и даље странка десног центра, евроскептична и против уласка у NATO.

        „Једино се разликујемо у концепту економије и укрупњавања деснице“, објашњава председница ДСС-а и подсећа да је та странка успоставила сарадњу са Дверима, интелектуалцима и другим организацијама како би се формирао евроскептични блок. Истраживања показују да се тренутно 38 одсто грађана противи уласку у ЕУ, а да 20 одсто не зна одговор.

        Рашковић Ивић каже да када се има у виду „свакодневно прање мозга са ЕУ“, онда су и они више против него за.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић

Председница ДСС-а критиковала је и посету премијера Александра Вучића Тирани, оцењујући да је реч о још једном „понижењу за Србију“, и да до тога није смело да дође након прошлогодишњег Раминог „дводневног великоалбанског дивљања по Србији“.

(сајт Демократске странке Србије)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *