Вијести, Регион

Санда: Ако ДСС остане у власти у Београду и буде и даље кршио своје принципе – нећу бити на челу странке

„НИКОЛИЋУ ЈЕ НОВА ПЛАТФОРМА ЗА КИМ – ПОСЛЕДЊА ШАНСА ДА СПАСИ ОБРАЗ”

  • Потписници захтева за моју смену су људи који су увезани у власти са СНС, али мислим да је основни разлог тај што ја тражим оштро опозиционо постављање ДСС у свим темама, а не само одабраним. Иницијална каписла била је моје лично противљење пројекту Београд на води. То је републички пројекат и као такав он нас посредно дефинише као некога ко је колаборациониста са влашћу СНС
  • Вучић са овим народом вежба нешто што ми у психијатрији зовемо инверзно мишљење, а то је кад од губитка правите добитак. Ако није дао Косово, зашто нам поручује: „Не дам Газиводе”?

         АКО ДСС буде остала у власти у Београду и настави да крши своје принципе – онда ја више немам шта да тражим на челу странке, поручила је у интервјуу за Недељник Санда Рашковић Ивић, председница ДСС.

         „Ја овај посао радим чиста срца и волонтерски, јер своју плату зарађујем у својој струци – психијатрији. Прихватила сам да будем председница странке само зато што имам идеју, али ако ми неко отме и ту идеју, онда шта ћу више на том месту”, објаснила је прва дама ДСС, чију смену тражи група страначких функционера. Епилог овог сукоба би могао да буде познат већ овог викенда на седници Главног одбора – Санда ће тражити да ДСС иступи из власти у Београду, а њени опоненти ванредну изборну скупштину на којој би је сменили.

         „Жао ми је што је прљав веш из ДСС испливао напоље”, констатовала је Рашковић Ивић, али и напоменула: „Програм и начела за ДСС су важнији од власти”.

  • Прети ли то ДСС-у нови раскол?

         ДСС не прети било какав раскол. Наравно, последице ће трпети – или ја или они, али не мислим да било кога истерујем из странке или да се бавим ловом на вештице. Ново руководство ДСС је већ претрпело страшне ударце, али и поред одласка нашег оснивача Војислава Коштунице нама рејтинг није пао, него смо га увећали. То је чак објавио и РТС да је ДСС на 4,8 одсто подршке са тенденцијом раста.

  • Зашто онда траже вашу смену?

         Занимљиво је да су потписници тог захтева баш људи који су увезани у власти са СНС, али мислим да је основни разлог тај што ја тражим оштро опозиционо постављање ДСС у свим темама, а не само одабраним. Иницијална каписла била је моје лично противљење пројекту Београд на води, односно учествовању ДСС у власти у Београду. То је за странку вододелница. Донесен је Лекс специјалис, потегли смо Скупштину Србије, која је донела један крајње сумњив и коруптиван закон. Али и да је тај закон најбољи, чим се укључи републички парламент, онда то више није локална тема. То је постао републички пројекат и као такав он нас посредно дефинише као некога ко је колаборациониста са влашћу СНС.

  • И какав епилог ипак очекујете?

         Док сам председник странке морам да трасирам њен пут. Не могу да будем као птица у кавезу коју ће неко носати где год.

  • Како се власт односи према Косову и Уставу, који су некад оличавали политику ДСС?

         Косово је Бриселским споразумом предато, и овај процес који иде даље само је испоручивање српског народа, манастира и природних добара једној антиспрској квазидржави која није ништа друго него НАТО сателит. Њихова прича да никада неће признати Кососво је обична мантра, јер то што раде јесте признавање Косова по методи ”није шија него врат”. Вучић са овим народом вежба нешто што ми у психијатрији зовемо инверзно мишљење, а то је кад од губитка правите добитак. Ако није дао Косово, зашто нам поручује: „Не дам Газиводе”.

  • Вероватно сте и против промене Устава?

         Устав мењају само зато што се од Србије тражи да се Косово избаци из преамбуле. План је да Србија на тај начин да правну верификацију како би сутра Косово било самостална држава. Ако га избацимо из Устава – шта нас онда то још везује за Косово? Само њихова реч за коју знамо да вреди као врбов клин. Сећате ли се шта су обећавали ДСС ако подржи Томислава Николића на председничким изборима 2012. – да неће дирати Устав, да ће расписати референдум за ЕУ, да ће бранити Косово. И подржали смо Николића зато што је Борис Тадић разорио ову земљу. Лако је после битке бити генерал, али опекли смо се јако том подршком. Нова платформа о Косову и Метохији, о којој се прича, али коју још нисам прочитала, је последња шанса да Николић спаси образ.

Санда Рашковић Ивић

Санда Рашковић Ивић

  • Јесте ли у контакту с Коштуницом?

Очекивала сам велику подршку Коштунице, а не да напусти странку. То није био добар потез, није ми тиме помогао. Али га не осуђујем, јер не судим људе по једном њиховом гесту. Коштуница је урадио много изванредних ствари за ДСС и за Србију. Верујем да би требало оставити времену да стави све коцке на своје место и да ће се ускоро наши међусобни односи вратити на старо.

  • Осим Двери, планирате ли савез са Шешељем?

Откад се вратио дао је нови-стари тон радикалској реторици која није блиска ДСС. Није ништа страшно ако евроскептици иду у две колоне.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *