Вијести, Регион

САД Јужни ток зауставиле преко Бугарске, а сад би да Турски ток блокирају преко Грчке

КОЦИЈАС ОТКРИО ДА ЈЕ АТИНА ОД ГАСПРОМА ДОБИЛА ДОБРУ ПОНУДУ, А КЕРИ НАЈАВИО – КОНТРАПОНУДУ

  • Шеф грчке дипломатије Никос КОЦИЈАС већ изјавио: Грчка не види никакав разлог да сарађује са Русијом. Говорим нашим партнерима: молим да ми кажете како да објасним свом народу да ви дозвољавате Турској да доведе гасовод Гаспрома да наше границе, а да ја треба да будем толики противник Русије па да га не желим

         ШЕФ грчке дипломатије Никос Коцијас открио је да Вашингтон спрема за Атину контрапонуду поводом иницијативе Гаспрома да преко Турске, Грчке, Македоније и Србије обезбеди транспорт свог гаса у јужну и средњу Европу.

         Коцијас је у петодневној посети САД, а ово је открио новинарима Associated Press. Сасвим конкретно, америчка агенција тврди да јој је грчки министар спољних послова рекао:

         „Газпром нам је учинио веома добру понуду. Државни секретар (Џон) Кери ми је рекао да су САД спремне за контрапонуду и да ће специјални представник Стејт департмана, Амос Хокстајн, допутовати на неколико дана у Атину ради преговора”.

         Коцијас је Гаспромову понуду назвао „економским, а не политичким решењем”.  Упркос томе, Associated Press је објавио да је интерес Гаспрома према Грчкој део борбе против напора САД да централну и источну Европу учине независним од руске енергије.

Никос Коцијас и Џон Кери

Никос Коцијас и Џон Кери

Сам Коцијас је нагласио да Грчка не види никакав разлог да сарађује са Русијом: „Говорим нашим партнерима: молим да ми кажете како да објасним свом народу да ви дозвољавате Турској да доведе гасовод Гаспрома да наше границе, а да ја треба да будем толики противник Русије па да га не желим”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *