Вијести, Регион

Сабору предати потписи за расписивање референдума

Загреб – Представници такозваног штаба за одбрану хрватског Вуковара предали су данас Хрватском сабору више од 632.000 прикупљених потписа за расписивање референдума о забрани ћирилице.

Предсједник Хрватскога сабора Јосип Леко примио је противнике ћирилице, који су том приликом у парламент предали потписе за референдум о употреби мањинског језика и писма.

Око 300 представника штаба окупило се јутрос испред на Тргу бана Јелачића у Загребу, одакле су у поворци кренули према Сабору, јављају хрватски медији.

Штаб тражи расписивање референдума с циљем измјене члана 12. Уставног закона о правима националних мањина који регулише права националних мањина на равноправну употребу језика и писма.

Противници ћирилице траже да то право национална мањина остварује када њени припадници чине најмање 50 одсто становника јединица локалне самоуправе, државне управе и правосуђа, а не 30 одсто, како је регулисано уставним законом.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић против су референдума о ћирилици.

Јосиповић је оцијенио раније да референдумско питање о двојезичности које предлаже такозвани штаб за одбрану хрватског Вуковара није у складу са Уставом и да Хрватска не би смјела да предузима опције које иду на умањивање права националних мањина.

Табла из Вуковара - од које је све почело?

Табла из Вуковара – од које је све почело?

Милановић је раније упозорио да је покушај расписивања референдума о ћирилици отворена дискриминација.

Католичка црква је у акцији „Не ћирилици“ имала логистичку улогу у прикупљању потписа за референдум о укидању ћирилице.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *