Вијести, Регион

Русија подржала одржавање референдума у Републици Српској

СМАТРА ДА БИ ДИЈАЛОГ СВИХ УЧЕСНИКА ПОЛИТИЧКОГ ПРОЦЕСА У СКЛАДУ СА ДЕЈТОНОМ ИПАК БИО – БОЉИ

          МОСКВА је данас подржала одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о „поверењу у правосудни систем” у Босни и Херцеговини.

         „Слабу ефиканскост правосудног система у БиХ признале су и политичке силе у самој БиХ, и међународна заједница. Постоји пристрасност у односу на један народ – босанске Србе – на државном нивоу”, наводи се у изјави портпарола руског Министарства спољних послова (МСП)   Александра Бикантова, објављеној на сајту Министарства.

         Наводи се да је због тога Република Српска „принуђена да прибегава постојећим демократским инструментима са циљем да обезбеди реализацију својих законских интереса”.

         Бикантов је подсетио да је питање референдума било постављено и пре неколико година, те да је ситуација тада превазиђена путем преговора, „али да су они били мало продуктивни, не кривицом РС”.

         „Ипак, полазимо од тога да је проблеме који постоје у БиХ, укључујући и у функционисање судских органа и одстрањивање „националних” грешака у њиховом раду, боље решавати у оквиру равноправног, продуктивног дијалога свих учесника политичког процеса у БиХ, у складу са    Дејтонским споразумом”, наводи се у изјави Бикантова.

Русија подржала одржавање референдума у Републици Српској

Русија подржала одржавање референдума у Републици Српској

Руско министарство сматра да би „у супротном, избегавање разговора о суштинским питањима са РС, као и једнострано мешање Високог представника за БиХ, само дестабилизовало ситуацију у БиХ”.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *