Вијести, Регион

Русија ће пружити финансијску помоћ РС

Санкт Петербург – Русија ће финансијски подржати Републику Српску, а помоћи ће јој и на друге начине како би се опоравила и превазишла посљедице катастрофалних поплава.

Рекао је то у петак „Гласу Српске“ предсједник РС Милорад Додик након разговора са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Састанку је присуствовао и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.
– Састанак је био дуг и садржајан. Путина сам упознао са страдањима која смо имали у катастрофалним поплавама и изразио је саучешће. Захвалио сам на помоћи коју је Руска Федерација већ послала и која је за нас важна не само материјално, него и са становишта моралне подршке – нагласио је Додик.

Додао је да је у фокусу разговора била финансијска подршка која је РС неопходна у наредном периоду.

– Извјесно је да ће неке досадашње процедуре и застоји које смо имали бити брже ријешени. О финансијској подршци РС и о рјешавању тих процедура разговараћемо и наредних дана – казао је Додик.

Додао је да је са Путином разговарао и о томе како може да се прави превентивни систем за одбрану од поплава.

– Русија има веома успјешан систем превенције који помаже али који, како је рекао и сам предсједник Путин, ипак не може у цијелости да отклони све опасности. На том плану упућени смо на људе који се у Русији баве тим питањима – истакао је Додик.

Додао је да се видјело да су од кључне важности у ситуацији катастрофалних поплава биле активности Хеликоптерског сервиса РС.

– То је најбржи начин да се дође до угрожених па смо разговарали о могућностима употребе руских хеликоптера за брзе евакуације у случају поплава и пожара. Постигли смо договор на највишем нивоу да за Српску набавимо два велика хеликоптера, која могу да служе у оваквим условима и да могу да помогну у евентуалним пожарима, у превозу робе и путника – истакао је Додик и појаснио да ће то питање бити рјешавано у наредним седмицама и мјесецима.
Предсједник РС је разговарао и са представницима Внешеконом банке која је донирала 700.000 долара као помоћ пострадалима у РС за потребе обнове школа, јавних установа, болница и других угрожених објеката.

– Упутићемо ту донацију тамо гдје је најпотребније. Разговарали смо и са представницима ВТБ банке и у завршној су фази разговори о кредиту од 70 милиона евра. Имао сам састанак и са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком, нашим старим пријатељем који је упознат са ситуацијом и који је најавио долазак са великом делегацијом у РС на јесен – истакао је Додик.

Предсједник Српске је у четвртак изјавио да је велики број руских фирми и банака спреман да помогне РС те да га је веома обрадовало што неке банке предлажу да се на цијелом простору њихових пословница широм Русије отвори посебан рачун за уплату помоћи РС.

Он се на маргинама форума састао са замјеником предсједника Управног одбора руске компаније „Гаспром“ Александром Медведевим који је изразио саучешће због страдалих у поплавама у Српској и исказао спремност да се РС помогне у свему ономе што се може.

Из Русије је у четвртак стигао авион са 38 тона хуманитарне помоћи коју је прикупио руски народ.

Русија ће пружити финансијску помоћ РС

Русија ће пружити финансијску помоћ РС

Односи

Милорад Додик је истакао да је са Владимиром Путином разговарао и о односима Русије и РС, о развоју политичке ситуације у БиХ и актуелној ситуацији у региону у вези са Украјином.

– Највећи дио разговора вођен је у вези са односима РС и Руске Федерације и низом других ствари као што су пословање и добра сарадња са руским компанијама које су у РС веома присутне – истакао је Додик.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *