Вијести, Регион

Ријешити проблем фиктивног пријављивања на пописницама

145772

БАЊАЛУКА – Предсједник Народног демократског покрета /НДП/ Драган Чавић позвао је данас институције надлежне за провођење пописа да пронађу рјешење за фиктивно пријављивање лица на пописним листама, што је нарочито присутно приликом пописа лица бошњачке националности која су ван БиХ дуже од годину дана.

„Очигледно је да се, по инструкцијама Исламске заједнице, прави фиктивни попис оних који су наводно до годину дана одсутни ван БиХ и тиме се ствара фиктиван број грађана БиХ који овдје живе. Постоје случајеви да једно лице пописује више од 20 лица која нису овдје физички присутна“, рекао је Чавић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да законска рјешења дефинишу етничку структуру запослених у институцијама власти на основу података о попису из 1991. године и да је, према компромисним рјешењима, одређено да се структура запослених у органима власти везује са подацима на основу посљедњег пописа.

„Због тога, оваква манипулација пописом може довести до ситуације да ће у Федерацији БиХ Срби бити пописани на основу реалног стања, односно у врло малом броју, а у Републици Српској ће се створити фиктиван број Бошњака који нису у Српској краће од годину дана“, рекао је Чавић, додајући да ће то створити лажну слику о етничкој структури по ентитетима, али и у цијелој БиХ.

Чавић је, говорећи о недавном неуспјешном састанку политичара из БиХ са представницима ЕУ у Бриселу, нагласио да је то показало постојање реалног проблема у Федерацији БиХ. Он је позвао федералне партнере у „седморки“ да наредних дана изнађу одговарајућа рјешења.

Чавић је упозорио да ће се БиХ, уколико не буде рјешења, наћи у изолацији од Европске комисије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *