Вијести, Регион

Република Српска тугује за жртвама

Бањалука – У поплавама у Републици Српској према јучерашњим подацима МУП-а РС страдало је 17 особа, а Влада је донијела је одлуку да данас буде дан жалости на цијелој територији Српске.

Одлуком федералне Владе данас ће и у ФБиХ бити дан жалости због природне несреће изазване поплавама.

Страдали

Министар  унутрашњих послова РС и замјеник команданта Републичког штаба за ванредне ситуације Радислав Јовичић рекао је јуче да је број смртно страдалих у поплавама у односу на дан раније повећан за једно и да је живот изгубило укупно 17 лица.

– Још једно лице је на подручју Доњег Жабара пронађено мртво. Имамо и пет тијела која се не могу довести у везу с поплавама – рекао је Јовичић  након сједнице Владе и Штаба за ванредне ситуације.

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да од 17 страдалих једно лице није нађено, али да постоје свједоци да је оно страдало у поплавама.

– Ријеч је о старијим лицима и вјероватно када је наилазио плавни талас у Добоју и када је вода нагло порасла на три, четири метра висине, нису били у могућности да се спасу – рекао је Васић.

Јовичић је подсјетио да је Влада прогласила ванредну ситуацију у РС и да то значи да су сви општински и градски кризни штабови подређени републичком штабу и да морају да поштују његова наређења.

– На терену је примијећен велики број лица и организованих група који желе да помогну становништву, поздрављамо то, али постоји опасност ако иду самоиницијативно на угрожена подручја. Велики водостаји су помјерили минска поља и вјероватно је велики број минско-експлозивних и убојитих средстава помјерен водом у градске средине, да не говорим о руралним срединама. Могуће да су мине помјерене у добојској регији низводно од Добоја на уласку у Усору, на Спречанској долини и према Шамцу. Свако ко хоће да помогне мора да се јави у Републички штаб ради заштите – рекао је Јовичић.

Додао је да велики број грађана жели да помогне у испоруци помоћи, додавши да је једина адреса за то такође Републички штаб који ће вршити дистрибуцију помоћи.

– Свака друга активност биће спречавана на терену. Ово је ванредна ситуација и важе сасвим други закони, полиција има много већа овлашћења и апелујем да се поштују наредбе институција и да грађани не насједају на деизнформације о томе да су попустили одређени насипи, да је још један дио територије угрожен и сличне спекулације – истакао је Јовичић и додао да се дешава да одређене крминогене групе намјерно уносе панику међу грађане како би вршили кривична дјела најавивши ригорозно поступање према њима.

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је у недјељу увече да је РС преживјела и горе ствари, па ће преживјети и катастрофалне поплаве које су је задесиле.

– Страшно је што смо изгубили људске животе и то је ненадокнадив губитак. Страшно је и што су људи остали без домова, што смо остали без инфраструктуре, али ми ћемо заједно све то поново изградити – истакла је Цвијановићева.

Навела је да Добој јесте био велико изненађење за све, али је од понедјељка до четвртка било времена да се неке ствари предузму.

– Не желим да кажем да би све што се догодило било спријечено, али имамо ситуацију да не можемо да комуницирамо с локалним структурама у Добоју и да нисмо имали два министра на терену тамо ништа не би било урађено – истакла је Цвијановићева.

Настава

Вршилац дужности помоћника министра просвјете РС Радмила Пејић рекла је да од 189 централних основних школа у РС настава јуче није извођена у 65 школа, као ни у три подручна одјељења. Од 92 средње школе у РС наставе није било у 32. Пејићева је рекла да се на бањалучком Универзитету настава не изводи будући да су студенти изразили спремност да се укључе у студентске радне бригаде.

Настава и испитни рокови на Универзитету у Бањалуци су помјерни за седам дана одлуком проширеног колегијума и Управног одбора Универзитета у Бањалуци. Донесено је и више одлука о начину пружања помоћи становништву. Формиран је Штаб Универзитета за координацију пружања помоћи становништву угроженом катастрофалним поплавама, који ће бити веза Универзитета са Кризним штабом РС. Дата је и препорука да све организационе јединице Универзитета уплате по 5.000 КМ на јединствени рачун Владе за помоћ  угроженима.

Члан Републичког штаба Вера Сајић, рекла је да је због пуштања сирена у Бањалуци, тек након поплавног таласа у петак, исти дан смијењена особа одговорна за то. Влада РС је наредила да општинске и регионалне депоније врше прихватање свих врста отпада без накнаде.

Дан жалости

– На дан жалости не могу се одржавати програми културно-забавног карактера на јавним мјестима

– Медијске куће дужне су да прилагоде своје програмске садржаје

– Дан жалости обиљежава се обавезним истицањем заставе на пола копља, односно јарбола на зградама институција

Република Српска тугује за жртвама

Република Српска тугује за жртвама

– Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости листове одштампају у црној боји

Добој

Миленко Благојевић (1951)

Божица Петковић (1926)

Славко Ђурић (1924)

Милада Ранковић (1923)

Марија Јелеч (1932)

Жељко Јелеч (1961)

Радо Чупељић (1924)

Ратомир Нарић (1941)

Бахрија Скула (1938)

Шамац

Стојан Бандаревић (1938)

Миле Пајић

Модрича

Богдан Лазендић (1932)

Милосава Мичић (око 80 година)

Бијељина

Љубисав Јекић (1942)

Власеница

Ханифа Челебић (1944)

Особе које су живе и здраве, а пријављен је њихов нестанак

Добој

Савка Дејановић (1932)

Милутин Вулин (1935)

Пејо Зубак

Марица Зубак

Весна Зубак

Ђорђе Шиљеговић

Душанка Шиљеговић

Тања Тодорић (1996)

Школе у којима данас почиње настава

Челинац

ОШ „Новак Пивашевић“ Стара Дубрава

ОШ „Младен Стојановић“ Јошавка

Козарска Дубица

ОШ „Свети Сава“

ОШ „Вук Стефановић Караџић“

ОШ „Мајка Кнежопољка“ Кнежица

Костајница

ОШ „Петар Мећава“

Оштра Лука

ОШ „Десанка Максимовић“

ОШ „Петар Шкундрић“ Будимлић Јапра

ОШ „Јосиф Панчић“ Козица

Приједор

ОШ „Бранко Ћопић“ (изузев Подручног одјељења Гомионица)

ОШ „Петар Кочић“ (изузев Подручног одјељења Тукови)

ОШ „Доситеј Обрадовић“

ОШ „Десанка Максимовић“

ОШ „Јован Цвијић“ (изузев Подручног одјељења Цикоте)

ОШ „Петар П. Његош“

ОШ „Бранко Радичевић“

ОШ „Јован Дучић“

ОШ „Младен Стојановић“

ОШ „Вук Караџић“

ОШ „Ћирило и Методије“

ОШ „Козарац“ Козарац

Градишка

Гимназија

Средња стручна и техничка школа

Техничка школа

Козарска Дубица

Мјешовита средња школа „Никола Тесла“

Костајница

Средњошколски центар

Лопаре

Средњошколски центар „Вук Караџић“

Приједор

Гимназија „Свети Сава“

Електротехничка школа

Машинска школа

Пољопривредно-прехрамбена школа

Угоститељско-економска школа

Медицинско-технолошка и грађевинска школа

ЈУ Центар „Сунце“

Угљевик

Средња школа „Михајло Петровић Алас“

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *