Вијести, Регион

Расељени са КиМ у Црној Гори: Бојкотоваћемо изборе на Косову

Srpska

САВЕЗ удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори одржавање локалних избора на Косову и Метохији, заказаних за 3. новембар, сматра нелегалним, незаконитим и крајње дискриминаторским, због чега тражи да државни врх Србије позове Србе и Црногорце са Космета на њихов потпуни бојкот.

Од више од 7.000 пунолетних расељеника са Косова који живе у Црној Гори, косовска изборна комисија у Приштини је право гласа признала за свега 247 људи, наводи се у саопштењу Савеза.

„Уверени смо да бисмо евентуалним учешћем на изборима у овим околностима били пуки декор за заокруживање међународно непризнате и лажне државе Косово којом управљају осведочени терористи и трговци људским органима“, додаје се у саопштењу.

У прилог томе сведочи и одлука привремених албанских власти у јужној српској покрајини да забрани боравак на Космету државним функционерима Србије за време трајања изборне кампање, као и смишљена одлука косовске изборне комисије да избрише више од 32.000 пријављених расељеника из централне Србије који су се евидентирали за гласање у прописаном року.

Због свега тога, Савез сматра и да би листа „Грађанске иницијативе српске“, иза које стоји Влада Србије и коју је подржао Савез, требало да буде повучена, како би се избегло давање легитимитета моноетничком албанском Космету и његовим квази институцијама.

У вези са новонасталом ситуацијом Савез удружења расељених у Црној Гори се залаже и за хитан прекид бриселских преговора између представника званичног Београда и албанских институција у Приштини и поништење свих споразума учињених на штету Србије, а захваљујући уступцима српског државног врха, преноси Срна.

Из Савеза додају да је Србија до сада показала опредељење да се дијалогом и договором дође до решења којим би били задовољни и Албанци и Срби у Покрајини, али да је очигледно да албанска страна жели да се Србија по сваку цену присили на легализацију једнострано и илегално проглашене наводне косметске независности.

„Сигурни смо да српска елита у Београду неће пристати на такав сценарио, због чега је неопходно хитно изаћи из подвале која се спрема у Бриселу и Приштини“, закључује се у саопштењу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *