Вијести, Регион

Радници „Невене“ нису дозволили пленидбу робе и машина

Око 80 радника протестовало је због најављене пленидбе готове робе и машина из одељења козметике, јер је то једини погон који још ради после пропале приватизације.

srb-leskovac_620x0

 

Лесковац – Око 80 радника хемијске индустрије „Невена“ протестовало је због најављене пленидбе готове робе и машина из одељења козметике, јер је то једини погон који још ради после пропале приватизације, па се захваљујући њему запосленима исплаћују зараде, те измирују обавезе према држави и добављачима. Зато у петак нису дозволили приватном извршитељу да – уз асистенцију полиције – попише имовину како би се наплатиле заостале зараде седам бивших радника што, са каматама, износи око три милиона динара.

Радници повериоце упућују на локалну самоуправу, Министартсво привреде и Агенцију за приватизацију јер су, тврде, они одговорни за то што су четири хектара „Невениног“ земљишта уступљена јужнокорејској корпорацији „Јура“, а да фирма од тога није добила ни динар.

– Проблем је у исплати разлике између минималне и пуне зараде у периоду од 2004. до 2007, што се дугује свим запосленима, али они који су отишли из предузећа, упркос отпремнинама, не желе да сачекају неколико месеци, да се оконча процес нашег реструктурирања – објашњава радница Снежана Цветановић, док њен колега Иван Југовић каже да они само желе да раде док им држава не пронађе новог стратешког партнера, са којим би се решавали и дугови.

У „Невени“ подсећају и да им нико није помогао да сачувају лиценцу за њихов најпознатији производ „косили“, од којег фирма и опстаје.

Тих 600.000 евра нису у стању да обезбеде одједном, из редовног пословања, али неће прекинути производњу бренда који су развијали више од 30 година.

Кажу, после отимања „колиноса“, то би им умањило вредност за бар 40 одсто, па би остали без четири петине тржишта и икакве шансе да пронађу стратешког партнера.

Иначе, просечна зарада у овом предузећу је 35.000 динара, радници у производњи примају око 26.000, али им се редовно исплаћује накнада за превоз и имају право на оброк у фабричкој мензи. Примедбе на рад менаџмента немају.

РАСПАРЧАНИ ТРАЖЕ КУПЦА „НЕВЕНА“ годишње плаћа око 34 милиона динара пореза и доприноса, а током трогодишњег процеса реструктурирања од државе је добила 40 милиона динара субвенција које су, тврде радници, потрошене искључиво на сировине и репроматеријал. Некада је у овом предузећу било запослено више од 800 радника, тренутно ради са трећином капацитета, а – после неуспеле приватизације и раскида уговора са бугарским „Булцватом“, те социјалног програма – започето је рестуктурирање. Фирма је подељена у шест целина, са идејом да засебно буду понуђене на продају.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *