Вијести, Регион

ПУТИН: Русија својим пријатељством са Србијом не тргује

РУСКОГ ЛИДЕРА НА АЕРОДРОМУ ДОЧЕКАО НИКОЛИЋ, ИСПРЕД ПАЛАТЕ „СРБИЈА“ МУ ПРИРЕЂЕН ДОЧЕК УЗ НАЈВИШЕ ДРЖАВНЕ И ВОЈНЕ ПОЧАСТИ

  • После размењених уводних порука у присуству новинара и камера, Николић и Путин су наставили тет-а-тет разговор. Потом му је председник Србије уручио Орден Републике Србије на великој огрлици
  • Премијер Александар Вучић је такође разговарао са високим гостом. Он је председника Руске Федерације поздравио на коректном руском, али је убрзо прешао на српски. Вучић је, поред осталог, замолио Путина да Русија дозволи извоз путничких аутомобила из Крагујевца на руско тржиште

  • Председник Русије је прво указао да његова земља има добре односе и са Италијом и са „Фиатом“, а блиске, топле и савезничке са Србијом, па нагласио да се о увозу крагујевачких аутомобила може разговарати. При том је подвукао да би могла да буде договорена годишња квота“. Руски лидер је предочио Вучићу и да би руске компаније могле да самостално, или и у сарадњи са неким европским, да кредитирају повећање пољопривредне производње. Уз оцену: да је пред Србијом на том плану добра прилика коју она треба да искористи

  • Руску делегацију чине, поред председника Путина, министри енергетике Александар Новак, ванредних ситуација Владимир Пучков, као и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, портпарол Путина Дмитриј Песков, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и шеф Гаспрома Алексеј Милер

        РУСИЈА своју позицију поводом Косова неће променити. Та позиција је принципијелна и заснована на међународном праву и правичности – рекао је Владимир Путин на почетку разговора са председником Томиславом Николићем у Палати Србија.

        Руски лидер је при том подвукао: „Русија својим пријатељством са Србијом не тргује“.

        Председника Русије на аеродрому Никола Тесла у 12. 13. дочекао је председник Србије Томислав Николић.

        Након слетања, двојица председника упутили су се на гробље Ослободиоцима Београда где су положили венце.

        Николић и Путин уписали су се у спомен књигу.

         „Заставу слободног Београда и Србије коју сте подигли 20. октобра 1944. и данас чврсто држимо у захвалним рукама“, написао је Николић у спомен књизи.

        Руски председник је уписао:

         „Увек ћемо брижљиво да чувамо успомене на совјетске и југословенске ратнике који су дали свој живот за мир у Европи, све то памтимо, и подвиг који је омогућио да се приближи наша заједничка велика победа. Клањамо се њиховом јунаштву и пожртвованости“.

        Путину је нешто после 13 часова приређен свечани дочек испред Палате „Србија“ уз највише државне и војне почасти. Путина је дочекао председник Николић, уз интонирање химни Руске Федерације и Србије, а након тога председници су извршили смотру строја Гарде Војске Србије.

        Руског председника су испред Палате „Србија“ дочекали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијер Александар Вучић и министри Ивица Дачић, Снежана Богослављевић Бошковић, Александар Антић, Небојша Стефановић, Братислав Гашић… начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић…

        После размењених уводних порука у присуству новинара и камера, Николић и Путин су наставили тет-а-тет разговор.

        Потом му је председник Србије уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

        У 13.50 је почео тет-а-тет разговор Путина са премијером Александром Вучићем, а после радног ручка предвиђено је потписивање више међудржавних уговора. 

         Премијер је председника Руске Федерације поздравио на коректном руском, али је убрзо прешао на српски.

         Вучић је, поред осталог, замолио Путина да Русија дозволи извоз путничких аутомобила из Крагујевца на руско тржиште.

         Председник Русије је прво указао да његова земља има добре односе и са Италијом и са „Фиатом“, а блиске, топле и савезничке са Србијом, па нагласио да се о увозу крагујевачких аутомобила може разговарати. При том је подвукао да би могла да буде договорена годишња квота“.

         Руски лидер је предочио Вучићу и да би руске компаније могле да самостално, или и у сарадњи са неким европским, да кредитирају повећање пољопривредне производње. Уз оцену: да је пред Србијом на том плану добра прилика коју она треба да искористи.

        У делегацији Србије која ће бити присутна на потписивању споразума са руском делегацијом су председник Николић, премијер Вучић, председница скупштине Србије Маја Гојковић, и министри Ивица Дачић, Снежана Богосављевић Бошковић, Александар Антић, Небојша Стефановић, Братислав Гашић.

        У делегацији су и амбасадор Србије у Русији Славенко Теризх, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, саветници предсендика Србије Иван Мркић, Јасмина Митровић марић, Станислава Пак Станковић и градоначелник Београда Синиша Мали.

        Руску делегацију чине, поред председника Путина, министри енергетике Александар Новак, ванредних ситуација Владимир Пучков, као и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, портпарол Путина Дмитриј Песков, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и шеф Гаспрома Алексеј Милер.

        Чланови руске делегације су и заменик министра спољних послова Алексеј Мешков, специјални изасланик председника за сарадњу са организацијама сународника у иностранству Александар Бабаков, главнокомандујући ратног ваздухопловства Виктор Бондарјев, шеф руских железница Владмир Јакуњин и други.

        Након потписивања споразума, Путин и Вучић ће се око 15.20 обратити медијима.

        Војна парада почеће, према програму, у 15.30, а на њој ће говоре одржати председници Николић и Путин.

Одавање почасти ослободиоцима Београда

Одавање почасти ослободиоцима Београда

Путина ће, како је предвиђено, после параде испратити до аеродрома премијер Вучић, са амбасадором Терзићем и градоначелником Београда.

Руски лидер борави у посети Београду поводом 70. годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом и 100 година од почетка Првог светског рата.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *