Вијести, Регион

Путин предложио ЕУ и Американцима да прекину „рат санкцијама“

ЦИПРАС НИЈЕ ТРАЖИО ПОМОЋ, АЛИ СУ МОГУЋИ КРЕДИТИ ПОВЕЗАНИ СА ВЕЛИКИМ ПРОЈЕКТИМА

  • Учешће Грчке у пројекту Турски ток – истакао је Путин – омогућило би јој да постане једно од главних енергетских чворишта у Европи, али је одлука о укључивању у пројекат суверена ствар грчке владе. Према речима руског председника, из Грчке би гас ишао „даље на Балкан, можда у Италију и у Европу“
  • У Путиновом и Ципрасовом заједничком саопштењу поводом 70-годишњице Велике Победе се истичу одлучујући допринос СССР уништењу нацизма и јунаштво грчког народа на ратним фронтовима. И подвлачи: „Други светски рат није само најтеже искушење и највећа трагедија XX века, већ и сурова лекција, и наша је заједничка дужност да усадимо будућим генерацијама поштовање према палим борцима, оданост истини, вредностима и идеалима који су инспирисали борце против нацизма“

        НАЈБОЉИ начин да се реше проблеми повезани са ограничењима која сумо увели једни другима, јесте – обустављање рата санкцијама – рекао је Владимир Путин по завршетку преговора са Алексисом Ципрасом.

         „Најбоље је да буду прекинути и рат санкцијама (против Русије) и узвратне мере са наше стране“ – нагласио је руски лидер.

        Грчки премијер се сложио, рекавши да је „пут санкција“ погрешан и да га се треба одрећи. Ради тога је, према његовим речима, потребно савладати субоку кризу у Украјини.

         „Атина – додао је Ципрас – није сагласна са логиком санкција које се примењују против Русије. Све стране треба да подрже реализацију споразума из Минска“.

        Путин је, узевши поново реч, открио да се Грчка (Ципрас) није Русији обраћала са молбом да добије финансијску помоћ:

         „Грчка није тражила никакву помоћ, али су кредити – у оквиру сарадње наших земаља – наравно могући. Примера ради, ако будемо заједно реализовали неки велики пројекат, који ће Грчкој доносити приходе, то ће значити да Атина од тих прихода може отплаћивати кредите које смо данас овлашно помињали. Дакле, не ради се о финансијској помоћи, већ о сарадњи, укључујући и финансијску област, која би била увезана са великим пројектима“.

        Путин је указао и да је Русија спремна да учествује у приватизацији грчких фирми или инфраструктурних објеката:

         „Ако грчка влада у то крене, спремни смо да учествујемо у тендерима. Под условом да наше компаније не буду у горим условима од осталих учесника. Ништа више од тога нам није потребно“.

        Учешће Грчке у пројекту Турски ток – истакао је Путин – омогућило би јој да постане једно од главних енергетских чворишта у Европи, али је одлука о укључивању у пројекат суверена ствар грчке владе. Према речима руског председника, из Грчке би гас ишао „даље на Балкан, можда у Италију и у Европу“.

        Ципрас је изјавио да је његова земља заинтересована за „инвестиционе иницијативе за градњу гасовода од границе са Турском“. Ово вероватно значи да Атина рачуна да би новац у грчки део гсовода уложио Гаспром.

        Русија и Грчка одлучно осуђују покушаје фалисификовања и обезвређивања сећања на Други светски рат, које има огроман значај за будуће генерације, као и све облике дискриминације и расизма – наводи се у Путиновом и Ципрасовом заједничком саопштењу поводом 70-годишњице Дана Победе.

         „Руска Федерација и Грчка Република одлучно осуђују покушаје да се ревидира значај Велике победе, да се девалвира сећање на њу, да се њен универзални хумани сисао представи у другачијем светлу“ – истакли су лидери две земље.

         „Остајући верни идеалима те борбе, председник РФ и премијер Грчке одлучно осуђују све облике нетрпељивости и расизма чије су последице насиље и дискриминација по националном, расном и социјалном основу и који доводе до директног кршења људских права“ – наглашава се у документу.

        Двојица лидера су посебно истакла да су „акције нациста, чији је циљ био уништење целих народа, истребљење јеврејског становништва у Европи, вратиле Стари свет и светску цивилизацију у епоху варвара“.

         „То је био злочин против целог човечанства; ми смо одлучно против свих покушаја негирања тог злочина“ – наводи се у саопштењу.

        Према документу, Москва и Атина су окарактерисале покушаје фалсификовања историјске истине као „недопустиво скрнављење сећања на оне који су дали свој живот за Велику Победу“.

        У саопштењу се такође истиче одлучујући допринос СССР уништењу нацизма, као и јунаштво грчког народа на ратним фронтовима.

         „Други светски рат није само најтеже искушење и највећа трагедија XX века, већ и сурова лекција, и наша је заједничка дужност да усадимо будућим генерацијама поштовање према палим борцима, оданост истини, вредностима и идеалима који су инспирисали борце против нацизма“ – наводи се у саопштењу. 

        Лидери две земље су такође изразили „своје најдубље поштовање свима онима који су у време великих искушења одбранили мир и слободу човечанства“.

        Русија и Грчка су позвале друге земље да се у међународним односима уздрже од примене силе или таквих претњи.

         „Руска Федерација и Грчка Република потврђују своју принципијелну подршку централне улоге ОУН и њеног Савета безбедности у очувању међународног мира безбедности и позивају државе-чланице УН да чине све што је у њиховој моћи да се у међународним односима уздржавају од примене силе или од претњи њене примене или од других акција које су у супротности са Повељом УН и које су усмерене против територијалне целовитости или политичке независности било које државе“ – наводи се у документу који су после разговора потписали Путин и Ципрас. 

         „Неопходност подсећања на циљеве и начела ОУН данас је актуелнија него икад“ – истакла су два лидера.

        У документу се такође наглашава „значај начела и улоге ОЕБС у јачању безбедности и сарадње у Европи“.

        Путин и Ципрас су истакли да се светски историјски значај Велике Победе састоји у томе што су „њен плод били нови систем међународних односа на основу општепризнатих норми и начела међународног права и стварање ОУН која је позвана да спречи нове ратове и спаси нове генерације од нестанка“.

         „Захваљујући Великој Победи, тријумфовали су идеали слободе и демократије и право народа на самоопредељење“ – истиче се у саопштењу.

Алексис Ципрас и Владимир Путин

Алексис Ципрас и Владимир Путин

Руска Федерација и Грчка Република су после сусрета Путина Ципраса потписале заједнички акциони план за 2015-2016 годину, саопштење поводом 70-годишњице Дана победе и меморандум о одржавању у 2016-ој Године Грчке у РФ и Године Русије у Грчкој.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *