Вијести, Регион

ПУХОВСКИ: Ово је вероватно крај повратку Срба у Хрватску

Политички аналитичар из Хрватске Жарко Пуховски изразио је бојазан да је, након 18 година од краја рата, повратак Срба у Хрватску практично завршен.

„Више се не може очекивати да ће се људи враћати у Хрватску, али се може очекивати да ће на Хрватску бити вршен додатни притисак да буде на нивоу својих обавеза и онога што за себе тврди – да је наводно пристојно уређена држава са владавином права“, рекао је Пуховски новинарима у Бањалуци.

Жарко Пуховски

Жарко Пуховски

 

Најгоре је од свега, каже, то што је ситуација данас у погледу повратка имовине у Хрватској „много мање лоша него пре 10 година“, а то значи „да се може само замислити каква је она била пре тог периода“.

„Неки људи су умрли и цела једна генерација је већ изгубљена. Бојим се да је део логике, свесне или несвесне, у томе да ће неки људи одустати, умрети, некима ће права бити враћена, док ће остали бити заборављени „, нагласио је Пуховски.

Говорећи о пропагирању фашизма на спортским теренима у Хрватској, Пуховски је рекао да су то били хулигански инциденти да се не подударају са дешавањима у Вуковару, где се противе званичној примени ћирилице.

„У Хрватској се пре 10 година викало ‘за дом спремни!’ и сада се та пракса понавља паралелно са покушајем да се добију потписи пола милиона људи да би се изменио устав и ограничила права српске мањине у Хрватској и то онда више није хулиганско понашање „, истакао је Пуховски.

Он каже да, када се такве ствари догађају у исто време, у Хрватској оне стварају лошу атмосферу у нацији, која „значи да Хрватска као нација разуме само себе и да је довољна без мањина, посебно без српског“.

„То није сасвим нешто ван традиција и што би било скандалозно ЕУ, јер Француска и Немачка званично не признају да имају мањине“, истакао је Пуховски.

Он сматра да су такве ствари много горе за Хрватску, јер је она као и остале земље бивше Југославије још на трагу рата који још није сасвим завршен, као што се види из догађаја у Вуковару.

„Није проблем што се ови инциденти догађају, већ што се на то не реагује, јер ће у супротном то постати део хрватског идентитета. Ту је онда крај са пристојном Хрватском као друштвом у којем се може живети „, закључио је Пуховски.

Извор: Интермагазин.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *