Вијести, Регион

Прве конц логоре правили Аустроугари за Србе

„Прве конц логоре правили Аустроугари за Србе“

Први концентрациони логори у Европи основани су за Србе још у Аустро-Угарској током 1915. и 1916. године, али се о томе мало зна, између осталог због аустријске политике умањивања сопствене одговорности за злочине нацизма, изјавио је Срни историчар из Београда Предраг Марковић.

„Аустријанци све време воде покварену политику – да су они другачији, да нису они криви, него су криви нацисти, а заправо многе тековине каснијег, нацистичког режима, заправо су аустроугарски изум. Многи руководиоци нациста били су Аустријанци, укључујући и самог Хитлера“, навео је Марковић.

Према његовим речима, разлог је и тај што ти логори нису били тако ужасни као концентрациони логори у Другом светском рату и у њима су људи умирали углавном од глади и болести, а нису истребљивани, тако да је ова, много драматичнија прича, покрила прву.

Марковић подсећа да је чувени логор из Другог светског рата Маутхаузен основан у Првом светском рату и да су његови први затвореници били Срби, цивили „тако да коришћење концентрационих логора заправо није нацистички изум, коришћен је у Аустро-Угарској против Срба“.

„У светским оквирима први концентрациони логори за цивиле били су логори у које су Британци затварали побуњене потомке холандских досељеника Буре у Бурском рату почетком 20. века, али у европским оквирима може се рећи да су Срби били први који су затварани у концентрационе логоре“, истакао је Марковић.

Полагање венаца добојским логорашима

Полагање венаца добојским логорашима

Он је оценио да није реална опасност да би ђаци једног дана у Европи могли да уче како су Срби криви за Први светски рат, али истиче да ће тенденција бити да се тај рат прикаже као бесмислени рат унутар европске породице.

„Први светски рат је генерално успомена које се Европљани стиде. Он нема ту јасну поделу на добро и зло као Други светски рат и тенденција ће бити да то буде приказано као један бесмислени рат, као рат унутар европске породице, у коме је дошло до непотребних људских патњи“, закључио је Марковић.

На данашњи дан, 27. децембра 1915. године, основан је аустроугарски логор за Србе у Добоју у којем је било заточено више од 45.000 Срба, од којих 12.000 није преживело.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је као догађај од посебног значаја интернацију Срба у добојски аустроугарски логор, будући да је тадашња Аустро-Угарска извршила први геноцид над Србима у 20. веку.

Извор: Вести онлајн

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *