Регион

Прва транша руског кредита на пролеће

Mladjan-Dinkic

Надамо се да ћемо прву траншу руског кредита од милијарду долара добити у другом кварталу ове године, каже министар финансија Млађан Динкић.

Министар финансија Србије Млађан Динкић је у интервјуу руском интернет порталу Газета изјавио да се нада да ће прву траншу кредита од милијарду долара Београд добити од Русије у другом кварталу ове године.

„Са руским министром финансија Антоном Силуановим смо дошли до закључка да наши експерти треба да договоре услове кредита до краја овог квартала. Надамо се да ћемо прву траншу моћи да добијемо већ у другом кварталу“, рекао је Динкић.

Он је навео да Србија такође „разматра могућност“ пуштања дужничких хартија у руским рубљама на руском тржишту у износу од 250 милиона долара.

„Србији је у овој години потребно 4,5 милијарди евра. Од тога три милијарде намерава да задужи на међународном тржишту, а остало на унутрашњем. На суму од две милијарде долара пустићемо евро обвезнице, и још милијарду евра ћемо добити директно од Русије“, рекао је Динкић.

Српски министар финансија је навео да су 4,5 милијарде долара потребне не само за покриће дефицита буџета, већ и за рефинансирање државног дуга и друге потребе земље, и додао да је за покривање дефицита буџета потребно „само 1,5 милијарди долара“.

Према његовим речима, у Србији до краја месеца треба да буде усвојен закон којим ће пројект гасовода „Јужни ток“ бити проглашен за национални пројекат, како би „експропријација земљишта протекла максимално брзо“.

Динкић је рекао да је већ разговарао са менаџментом две руске банке – Сбербанке и ВТБ, о подршци индустријским предузећима.

„ВТБ је спремна да финансира инвестиције у развој ‘Уралвагонзавода’ уколико он жели да купи железару Смедерево“, рекао је српски министар финансија.

Коментариши чланак

Коментара