Вијести, Регион

Прозападни грчки архиепископ позвао да се гласа „за јединство и за Европу“

ЦИПРАС ОБЕЋАО ДА ЋЕ ВЕЋ 6. ЈУЛА БИТИ У БРИСЕЛУ И ДОГОВОРИТИ СЕ СА ПОВЕРИОЦИМА ЗА 48 САТИ

* Апел поглавара грчке Цркве објавила црквена агенција на чијем су се сајту појавили и овакви читалачки коментари: „Треба да гласамо против. Архиепископ греши. Грчкој није место у савезу са католицима и протестантима. Треба иступити из Европске уније. Треба нам стратешки савез са Русијом и Србијом“

         АРХИЕПИСКОП Атински и целе Грчке – Јероним – позвао је сународнике да 5. јула на референдуму гласају „за јединство и за Европу“.

         Влада Алексиса Ципраса износи на референдум питање – пристати на захтеве поверилаца или не пристати. Грчка опозиција тврди да ће се 5. јула гласати: евро или повратак драхми.

         У изјави православног поглавара Грчке се наглашава:

         „Садашње време је можда најтеже за грчки народ после Другог светског рата. За сваку институцију у нашој земљи, за све партије, за Цркву и за сваког Грка и Гркињу. Али, Отаџбина је за изнад свих и свега. Љубав према Родној земљи нас све обједињује. Зато не смемо дозволити отрову подела да уђе у наше душе. То би био наш злочин против будућих генерација. Обавезни смо да својој деци гарантујемо прогресивну Грчку која се развија“.

         Јероним је познат по својој прозападној позицији, па не изненађује што је у наставку рекао:

         „Морамо потомцима оставити Грчку која се сигурно креће напред. Наша земља је „крв и плот“ заједничке европске породице. Зато не доводимо у опасност тековине које су са великом муком остварене“.

         Део грчког свештенства сумњичи свог архиепископа за екуменизам. Било је дошло и до скупљања потписа против њега.

Прозападни грчки архиепископ позвао да се гласа „за јединство и за Европу“

Прозападни грчки архиепископ позвао да се гласа „за јединство и за Европу“

Архиепископов позив је, иначе, наишао на критику чак и неких грчких медија који отворено агитују да се 5 јула гласа „за“. Примера ради, лист „Катимерини“ је оценио да је Јероним иступио „за јединство и евро“.

Његово обраћање емитовала је црквена агенција Romfea. И, индикативно је да су се на њеном сајту појавили и овакви читалачки коментари:

„Оставите деци да сама одређују своју будућност. Доћи ће Самарас и потписати са повериоцима нови меморандум са којим ће Грчка остати у ропству још 500 година“.

„Самарас је пре две године- наводно ради „спасавања Грчке“ – оставио без пензија 31.000 понтских Грка. Зато време су посланици примали по 6.000 евра. Мени таква Европа није потребна. Гласајмо против!“

„Треба да гласамо против. Архиепископ греши. Грчкој није место у савезу са католицима и протестантима. Треба иступити из Европске уније. Треба нам стратешки савез са Русијом и Србијом“.

Иначе, Ципрас је грчкој телевизији Антена рекао да ће са повериоцима закључити споразум – 48 сати после референдума.

При том је подвукао: „Банке ће се брзо отворити. Ако већина гласа против услова које намећу повериоци – ја ћу већ следећег дана бити у Бриселу и закључићу повољнији споразум од овога што нам намећу. Референдум на који ћемо изаћи у недељу, требало је да одржимо још пре неколико година. Референдум не води раскиду са ЕУ већ је у функцији притиска да дођемо до повољнијег решења“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *