Вијести, Регион

Протест у Атини: „Зауставимо повериоце”, „Нећемо евро”

СКУПОВИ СОЛИДАРНОСТИ СА ГРЦИМА У ФРАНЦУСКОЈ, НЕМАЧКОЈ, БЕЛГИЈИ, ХОЛАНДИЈИ, НОРВЕШКОЈ И ИТАЛИЈИ

  • ФАКТИ: У Београду и Србији није било протеста солидарности са Грцима. Није било закономерно: Срби се нису бунили и не буне ни због себе – због стезања кајиша у изведби режима Александра Вучића који Србе „тренира” да животаре са европским ценама (струје и још много чега другог) и афричким платама…

         ВИШЕ од 7.000 људи протестовало је вечерас у Атини – на њеном централном тргу Синтагма – против политике штедње уочи европског самита од којег зависи будућност Грчке у еврозони, саопштила је грчка полиција.

         Демонстранте су обишли и високе личности владајуће странке Сиризе, међу којима председница парламента Зое Константопулу и министар енергетике Панајотис Лафазанис који је истовремено лидер радикалне струје унутар Сиризе која себе назива „Левом платформом”.

         Окупљени су носили транспаренте на којима је писало „Зауставимо кредиторе” и „Земља није на продају”.

         Део демонстраната се степеништем попео до грчког парламента. Неки су на гроб незнаном војнику поставили плакат: „Не новим споразумима!”.

         Најрадикалнији су носили плакате и транспаренте на којима је писало: „Нећемо евро!”.

         Ова манифестација била је одговор на пре неки дан одржани скуп подршке што скоријем закључивању споразума са повериоцима који је окупио нешто мање од 10.000 људи.

         Скупови солидарности Грчкој одржани су јуче и данас у Белгији, Холандији, Немачкој, Италији, Норвешкој и Француској.

Поводом тих скупова, владајућа Сириза је оценила: „Недеља солидарности са грчким народом је почетак наде за Европу какву желимо да изградимо. За Европу рада, демократије, заштите људских вредности, политичких и социјалних права”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *