Вијести, Регион

Протест новинара испред Владе Црне Горе

Подгорица – Црногорски новинари протестовали су данас у Подгорици испред зграде Владе Црне Горе, захтеваjући расветљење напада на посленике jавне речи.

Oкупљени новинари симболично су носили повезе преко усана и на таj начин изразили незадовољство стањем медиjских слобода у Црноj Гори.

црна гора

Представница Синдиката медиjа Душка Пеjовић казала jе да jе у Црноj Гори створена атмосфера некажњености напада на новинаре, додаjући да jе извршна власт наjодговорниjа за такво стање.
“Tражимо од Владе Црне Горе да подржи захтев за додатну заштиту новинара кроз измене Kривичног законика. Tражимо од Владе Црне Горе и да што пре створи услове за рад Kомисиjе за истрагу нерасветљених напада на новинаре”, навела jе она.

Пеjовић jе казала да новинари траже и хитно контролно саслушање пред скупштинским Oдбором за безбедност и одбрану челника Врховног државног тужилаштва, Aгенциjе за националну безбедност и Mинистарства унутрашњих послова, због напада на новинаре.
“Напади на новинаре су све учесталиjи. Имамо ли више времена да чекамо и питамо ко jе следећи. Створена jе атмосфера у коjоj новинари мораjу да ћуте или, у супротном, ризикуjу да буду нападнути”, истакла jе она.

Новинар Дарко Ивановић оценио jе да у црногорском друштву не постоjе елементарни услови за рад новинара.
“У црногорском друштву новинарима ниjе омогућено да безбедно раде своj посао. Протестуjемо против нерасветљених напада на медиjске раднике. Aко ућуткаjу новинаре, онда смо друштво тишине коjа никоме не треба”, навео jе он.

Према речима Ивановића, друштво у коме нема медиjских слобода налази се у великом проблем, jер такво стање не води у Eвропску униjу.
“Надамо се да jе ово последњи протест новинара, односно да ће држава коначно почети да ради своj посао, да ће безбедносне структуре, уместо што намештаjу нападе на новинаре, почети да расветљеваjу атаке на посленике jевне речи”, казао jе он.

Протест су присуством подржали посланици опозиционих Демократског фронта, Социjалистичке народне партиjе и Позитивне Црне Горе, као и представници невладиног сектора.

Tоком траjања протеста испред зграде Владе Црне Горе било jе поjачано полициjско обезбеђење.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *