Вијести, Регион

Просветари не одустају од штрајка и од својих плата

НИШ – Око 300 учитеља, наставника и професора из Ниша, Алексинца и Прокупља протестовали су данас испред седишта Нишавског управног одбора због умањења плата просветарима који су у штрајку, али и због подсећања на захтеве због којих су ступили у штрајк пре више од четири месеца.

Просветари су још једном подсетили да од Министра просвете траже да ова професија буде изузета од смањења зарада у јавном сектору, као и увођење платних разреда.

Просветари, чланови Уније синдиката просветних радника Србије, најавили су да ће сутра радикализовати штрајк тако што неће држати часове додатне и допунске наставе, нити водити ученике на такмичења.

Владимир Милићевић из Уније синдиката просветних радника Ниша рекао је да су просветари огорчени јер је након наредбе Министра просвете да плата буде умањена просветним радницима који држе скраћене часове, у школама у Нишу настао хаос у обрачунима зарада.

„У школама влада шаренило јер уз наредбу министра није стигло објашњење како да плате буду умањене. Неким просветним радницима су плате смањене 12 одсто, а некима 33 одсто, јер свака школа обрачунава за себе умањење“, рекао је Милићевић.

Он је потврдио да се у Нишу смањио број школа у којима су часови скраћени на 30 минута.

„Људи се нису поколебали, али су се уморили, а уз то су изложени притисцима са свих страна. Притисак врши и Министар просвете али и директори појединих школа“, казао је Милићев.

Просветари не одустају од штрајка и од својих плата

Просветари не одустају од штрајка и од својих плата

Према речима начелника Школске управе у Нишу Живомира Јовановића на подручју Нишавког управног одбора у току преподнева због штрајка просветара настава је била обустављена у три школе и то у гимназији „Бора Станковић“, гимназији „Светозар Марковић“ и Уметничкој школи.

Извор: Југмедиа (http://jugmedia.info/2015/03/23/prosvetari-ne-odustaju-od-strajka-od-svojih-plata/)

Саопштење председништва УСПРС

Председништво Уније синдиката просветних радника Србије обавештава заинтересовану јавност да је данас у потпуној обустави наставе било 196 школа чланица УСПРС.

Потпуно подржавамо просветне раднике у Чачку, који су на састанцима синдиката донели одлуку да наставу не држе ни у наредним данима, а због тога што нису примили зараду за месец фебруар.

Са данашњег састанка упућен је позив министру просвете, науке и технолошког развоја, др Срђану Вербићу да размотри тренутну ситуацију у школама у Србији и да хитно реагује, отпочињањем конструктивних преговора

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *