Вијести, Култура, Регион

Професор у Брчком предаје 70 предмета?!

Универзитету у Брчком забрањен рад када је установљено да један професор држи 70, а други 56 предмета. Оштећено више од 1.000 студената.

Европском универзитету у Брчком прошле недјеље је трајно забрањен даљи рад због чињенице да не испуњава услове за рад и обављање дјелатности према важећим прописима из подручја високог образовања. Медији наводе да је оштећено преко хиљаду студената.

Током шестомјесечног управног надзора утврђене су најтеже повреде закона. Један професор одржавао је наставу на 56, а други на 70 наставних предмета. Универзитет похађа око 1.400 студената од којих трећина њих долази из Хрватске, пише „Вечерњи лист“.

На универзитету су могли да се студирају разни друштвени смјерови, а цијене студирања кретале су се од 1.200 до 3.600 евра).

„Универзитет је изводио потпуно другачије студијске програме од оних за које су имали дозволу, а већина професора ангажовано је у настави са шест до седам пута већом нормом од допуштене.

Од 60 професора, колико им је потребно по стандардима за извођење наставе, Универзитет их има запослено само десет, али ни један од њих не испуњава законске услове у погледу избора у звање“, наводи се у извјештају.

Коментаришући одлуку о забрани рада проректор Европског универзитета у Брчком Мирко Кулић најавио је да ће покренути управни спор пред судом у Брчком у којем ће тражити одлагање извршења рјешења.

70 предмета? Бољи „доктори“ од оних из Србије!

70 предмета? Бољи „доктори“ од оних из Србије!

Студенти су огорчени и сматрају да су они заправо само успутне жртве политике.

Поручују и да се неће помирити с тим да им труд, вријеме и уложен новац оду у вјетар и да ће учинити све да заштите своја права.

Тако је путем Facebooka већ упућен позив свим колегама да се уједине како би помоћ затражили и од међународне заједнице, наводи „Вечерњи“.

Извор: Мондо

Ипак није забрањен?

Ипак није забрањен?

Европски универзитет у Брчком наставља рад

Основни суд у Брчком одгодио је извршење рјешења о забрани рада Европском универзитету у дистрикту, које је прошле седмице потписао шеф владиног Одјељења за образовање Момчило Пољић, рекао је данас проректор ове приватне високошколске установе Мирко Кулић.

Кулић је рекао новинарима да ће Европски универзитет наставити са радом све до окончања управног спора пред судом, који је покренуо Европски универзитет.

Он је поново данас оповргао све наводе из рјешења о забрани рада, а спор између Европског универзитета и Одјељења за образовање окарактерисао је као Пољићево понашање које је „крајње тенденциозно, неутемељено на закону и лишено сваке моралне норме“.

Шеф Одјељења за образовање у Влади дистрикта Момчило Пољић донио је прошле седмице рјешење о одузимању лиценце, чиме је трајно забранио рад Европском универзитету у Брчком, уз образложење да не испуњава услове за рад и обављање дјелатности према важећим прописима из области високог образовања и због уочених неотклоњивих пропуста у раду.

Пољић је на конференцији за новинаре рекао да су током шестомјесечног управног надзора утврђене најтеже повреде закона и најгрубљи пропусти у раду ове високошколске установе.

Извор: РТРС, Срна

Можда зато Србија има 5х више доктора… Чули да је у БиХ дефицитаран овај кадар?
http://www.vijestio.com/vijesti/region/broj-doktoranata-je-od-405-dostigao-gotovo-3-000/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *