Вијести, Регион

Признање Шредера опомена да се не заборави НАТО бомбардовање

НОВИ САД, 21. МАРТА /СРНА/ – Некадашњи министар спољних послова Савезне Републике Југославије /СРЈ/ Живадин Јовановић изјавио је да је признање бившег њемачког канцелара Герхарда Шредера о противправности НАТО бомбародовања СРЈ 1999. године опомена Србији да бомбардовање никад не смије заборавити.

„Шредер је ових дана признао да је НАТО бомбардовање 1999. било противно међународном праву и без одлуке УН. Ако је такво признање први пут стигло од челника државе припаднице НАТО-а који нас је бомбардовао, онда ми немамо право да заборавимо оно што нам је учињено током 78 дана стравичне војне кампање“, рекао је Јовановић.

Он је за новосадски „Дневник“, поводом 15 година од почетка НАТО кампање, изјавио да је током и након бомбардовања Косова и Метохије 250.000 Срба и осталих неалбанаца напустило своја огњишта.

„Они ни данас немају свој дом. Не сме се заборавити да се око 2.000 становника Косова и Метохије и данас води као нестало, као ни то да су разорена 984 цивилна објекта, од чега је 119 потпуно уништено, а 867 тешко оштећено“, навео је Јовановић.

Живадин Јовановић предсједник је Београдског форума за свет равноправних, који је један од организатора манифестације под називом „Да се не заборави“, посвећене 15. годишњици НАТО бомбардовања.

Манифестација почиње данас фото-изложбом у београдском Центру „Сава“ о теми посљедица НАТО бомбардовања, а наставља се у наредна два дана.

Током бруталне агресије највећег свјетског војног савеза на СРЈ убијено је 4.000 грађана Србије, међу којим 88 дјеце, док је 10.000 људи теже и лакше повријеђено.

Економска штета од агресије НАТО-а на СРЈ процијењена је 120 милијарди долара и никад није надокнађена.

15godina-od-NATO-bombardovanja

15 година од НАТО бомбардовања

 

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *