Регион

Признање министра: Француска је банкротирала

000868

Француски министар рада Мишел Сапин признао је да је „Француска потпуно банкротирала“.“Имамо државу, али потпуно банкротирану државу“, рекао је Сапин у радијском програму само шест мјесеци након што је Социјалистичка странка преузела власт.

„Морамо зато да спроводимо план за смањење дефицита и ништа нас не сме одвратити од тог циља“, додао је министар.

Откад је на власт дошао социјалистички предсједник Франсоа Оланд расте незапосленост и трошкови живота, док мјере које погађају богате терају бизнисмене да „бјеже“ из државе.

Сада покушавају да ојачају економију смањивањем трошкова државе и повећањем пореза у наредних пет година. Међутим, француска централна банка је већ објавила податке према којима капиталне инвестиције одлазе из државе заједно са предузетницима који су радили у њима.

Француски политичари су устали у одбрану здравља домаће економије након што је француски министар рада, Мишел Сапен, изјавио да је „Француска потпуно банкротирала“.

Француски министар финансија, Пјер Московиси, назвао је такве коментаре Сапена „неумјеснима“, оцјењујући да је „Француска потпуно солвентна и кредибилна земља“, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.Француски предсједник, Франсоа Оланд, обећао је да ће ове године смањити дефицит са 4,5 одсто испод границе од три одсто.

„Да ли је то био само гаф или начин на који социјалистичка влада припрема француску јавност за предстојећи тежак пут?“, запитао се репортер Би-Би-Сија из Париза, Кристијан Фрејзер.

„Посветивши највећи дио прве године на власти политикама које се тичу његове љевице, Оланд је сада суочен са знатно тежом одлуком, односно смањењем јавне потрошње и реформом тржишта рада“, рекао је Фрејзер.

У недјељном интервјуу за радио, Сапен је на питање о финансијском стању државе, рекао: „Француска је потпуно банкротирала“.

Он је касније, за новинску агенцију АФП, рекао да је говорио о стању државних финансија у прошлости и да је у питању шала.

Француски јавни дуг је прошле године достигао 90 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је далеко изнад циља Европске уније од 60 одсто.

Коментариши чланак

Коментара