Вијести, Регион

Принцип – атентатор, а не терориста?

140003

БЕОГРАД – Историчар са Кембриџа Кристофер Кларк изјавио је да је у најновијем издању своје књиге „Мјесечари – како је Европа кренула у рат 1914“ промијенио првобитну квалификацију Гаврила Принципа као терористе у атентатора.

Кларк, који је узбуркао српску историографску и политичку сцену својим тезама у овој књизи, рекао је да није имао жељу да Србију представи у негативном свјетлу.

„Нисам имао жељу да Србију представим у негативном светлу, али сам, ипак, осећао обавезу да прикажем превирања у земљи и објасним зашто су Аустријанци тако реаговали на развој догађаја“, рекао је Кларк за „Политику“.

Он је навео да је термин терориста, који је првобитно искористио у дефинисању убиства које је починио Гаврило Принцип у Сарајевском атентату, постао прилично „прљав“ и да може бити злоупотријебљен.

„Због тога сам ту ријеч у најновијем њемачком издању књиге углавном измијенио у `атентатор`“, рекао је Кларк у интервјуу који ће сутра бити објављен у цијелости.

Кларк је указао на то да су готово сви савремени историјски извори „искривљени“ предрасудама и пристрасним извјештајима разних врста.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *